Від оборони до наступу: в Україні запропонували способи самозахисту від агресії Росії

Україна може оголосити мобілізацію російських громадян для участі в захисті країни на боці Збройних сил України, що стане однією з форм протистояння агресії.

Про це в інтерв'ю виданню "Нова газета" заявив голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

"Україна не повинна рвати зв'язки з українськими громадянами, які залишилися в окупації. Перш за все, повторюся, в рази зменшити формальності у сфері державних послуг, зробити центри надання будь-яких необхідних їм українських документів ближче до лінії розмежування. Немає потреби говорити, що поки це не робиться", - вважає він.

За словами Яременка, Україна також може протистояти Росії, підтримуючи опозиційні сили всередині Російської Федерації або рухи, які виступають за зміну або демократизацію державного устрою.

"Створення в Україні якоїсь політичної бази, яка займеться роботою в інформаційному, філософському, організаційному плані, а її структури візьмуть на себе відповідальність за демократичні трансформації в Росії", - додав він.

Також висловився експерт і про те, чи повинна Україна прощати громадян, які визнають свою причетність до окупації і каються.

"Звичайно, якщо на руках немає крові і він не скоював серйозних кримінальних злочинів або не керував від імені окупаційних властей. Ті ж, хто переступив закон, але не вбивав, не катував, не командував, не сядуть у в'язницю, залишаться на свободі, але отримають альтернативне покарання - на певний період позбудуться права на військову або державну службу, роботу в поліції, в судах, в органах місцевого самоврядування, не зможуть викладати у вузах або школах. Також будуть припинені їхні виборчі права", - додав Яременко.

Він зазначив, що в разі активних спроб повернути Крим і ОРДЛО, громадян, які бояться покарання, виявиться дуже багато.

"До них треба вже зараз донести думку: претензій і переслідувань не буде, якщо ви, припустимо, визнаєте свою участь у голосуванні на незаконному референдумі або ще щось- ніби інакомислення", - резюмував він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українська журналістка Олена Лунькова розповіла, при якому умови жителям окупованого Донбасу будуть видавати російські паспорти.