RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

До України дісталась фейк-страшилка про смерть дитини від газованої води: сліди ведуть в Росію

Весною 2019 року серед українських користувачів соцмереж отримала популярність історія про загиблу внаслідок вживання газованої води дитину, що опинилася фейком.

Про це повідомляє видання "КП в Україні".

Видання цитує повідомлення, що стало вірусним. Його поширювали українські користувачі.

Відзначається, що в "групу ризику" були включені не тільки газовані напої з високим вмістом цукру, а й енергетики.

"У реанімації в інфекціонці помер хлопчик. На вихідних він випив "Тархун" (в склі). Піднявся білірубін, інтоксикація, 2 дня коми, врятувати не вдалося! Говоріть з дітьми, пояснюйте. Там зараз з п'ятниці лежить дівчинка під крапельницями - пила ситро (скло, марку не пам'ятає). Обійшлися без реанімації. Як сказала лікар, там половина відділення з тими ж результатами після енергетиків. Поширюйте і попереджайте!", - йдеться в повідомленні.

Відразу ж після зазначеного повідомлення перераховується список з 15 продуктів (солодкі напої, шоколадні батончики та інше), які нібито також загрожують здоров'ю дітей.

В останньому повідомленні йдеться про "шкоду" конкретного продукту, виявлену російською академією медичних наук.

"У російських ЗМІ опублікували інформацію про те, що Російська академія медичних наук (РАМН) виявила в дитячих йогуртах "Растішка" етиленгліколь - один з найнебезпечніших канцерогенів, що викликають рак печінки і шлунка ... Продукт гнітюче діє на функцію травлення, а також на нервову систему", - йдеться у вкидання.

У виданні зазначають, що найімовірніше за фейком щодо отруєнь стоїть "брудна" конкуренція на ринку харчових продуктів в Росії. Щодо жертв отруєнь - даних в жодному із зазначених випадків підтвердити не вдалося.

Детальніше щодо впливу фейків на сприйняття читайте в блозі письменника Любка Дереша для "Апострофа": "Спрощення, скандалізація і фейки: як уникнути агресії".