Українська юристка пояснила, чому не можна позбавляти пенсій одержувачів паспортів РФ

Україна не має права позбавляти пенсій громадян, які вирішили отримати російські паспорти.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала юрист Анна Маляр.

"Щойно на одному з телеканалів запустили ось таке опитування глядачів: чи виплачувати українську пенсію тим, хто отримує російський паспорт? 91% глядачів відповідає: ні.

Я сподіваюся, це не розпалювання ворожнечі і не дезінформація, а просто помилка редакторів, які не знають законодавства. Простими словами, це питання за змістом таке: чи повинна Україна порушити своє законодавство і перестати виконувати свої обов'язки щодо власних громадян?

Річ у тім, що скільки б паспортів у людини не було, але якщо в неї є паспорт громадянина України, вона визнається саме громадянином України. А це означає, що між цією людиною і державою є взаємний правовий зв'язок. Держава не може припинити виплачувати пенсії особі, яка має на цю пенсію право. Навіть якщо ця людина – сепаратист і вчинила злочин проти України", - написала юрист.

"Я розумію, що багатьом зараз неприємно стало, і небезпідставно, але ми ж прагнемо бути цивілізованою країною, а це базові соціальні гарантії. Більше того, зароблена пенсія не прив'язана до нашого громадянства. Якщо особа заробила в Україні пенсію, то навіть у разі добровільного вибуття з громадянства право на пенсію в неї залишається. Так само, як і в іноземців, які з іноземним громадянством у нас працювали, сплачували податки і заробили пенсію.

Я не називаю канал, бо редактори в мене у друзях, вони зрозуміють і виправлять. Думаю, це опитування продиктоване болем за Україну, але закон є закон", - зазначила Маляр".

Нагадаємо, зараз влади опрацьовують питання про позбавлення пенсій і соцвиплат тих громадян, які отримають паспорти РФ.

Як повідомляв "Апостроф", прем'єр Володимир Гройсман заявив, що уряд визнає незаконними і недійсними паспорти, які Російська Федерація буде видавати громадянам України на тимчасово окупованих територіях Донбасу.