Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Мораторій воєнного часу діє не для всіх комунальних тарифів

Вартість комуналки найближчим часом помітно виросте Фото: pixabay.com

В Україні на час війни діє мораторій на підвищення житлово-комунальних тарифів. Але деякі тарифи ЖКГ, наприклад, на холодну воду, газ та електроенергію піднімати можна. І сьогодні розмови про те, що вони мають зрости, ведуться. "Апостроф" з'ясовував, що може подорожчати в першу чергу.

В Україні знову заговорили про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Насамперед, йдеться про ціни на електроенергію для населення, які залишаються суттєво нижчими за ринкові.

Нагадаємо, на час дії воєнного стану в Україні запроваджено мораторій на збільшення тарифів на розподіл газу, опалення та гаряче водопостачання. Водночас ціни на інші житлово-комунальні послуги, зокрема енергопостачання, холодне водопостачання та газопостачання, піднімати можна.

Да буде світло

Після російського вторгнення тарифи на електроенергію вже піднімалися - з 1 липня 2023 року вони зросли з 1,44 гривні/кіловат-годину при споживанні до 250 кіловат-годин на місяць і з 1,68 гривні/кіловат-годину при споживанні понад 250 кіловат- годин до 2,64 гривні/кіловатт-година (незалежно від обсягу споживання).

Читайте: Річний тариф на газ закінчується: скільки коштуватиме кубометр з 1 травня

Однак останнім часом питання про підвищення тарифів на електрику знову опинилося в інформаційному порядку денному. Так, представники влади пояснюють необхідність збільшення вартості електропостачання тим, що в результаті російських ракетних обстрілів пошкоджено або знищено значну кількість потужностей генерації.

"Хоча це повна маячня - ніхто за рахунок підняття тарифів відновити інфраструктуру не зможе" , - сказав у коментарі "Апострофу" голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Із цим, у принципі, згодні і в уряді. В інтерв'ю "Апострофу" радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко зазначив, що навіть для часткового відновлення зруйнованих теплових та гідроелектростанцій потрібно дуже багато коштів. "Проте навряд чи можливо отримати такі кошти виключно шляхом підвищення тарифів для населення", - сказав він.

Але чи дійсно тарифи на світ підвищуватимуть?

Співрозмовник видання, близький до урядових кіл, навіть не під запис відмовився говорити про можливі терміни збільшення тарифів та конкретні цифри.

Однак, схоже, ці параметри вже визначені.

"Очевидно, це (підвищення тарифів) буде з 1 червня, - каже Олег Попенко. - За тією інформацією, яка в мене є, рішення вже ухвалено" .

Наразі, за його словами, проводиться інформаційно-політична підготовка перед оприлюдненням цього рішення – політики, чиновники, експерти розповідають про те, що зростання цін на електрику неминуче через складну ситуацію в енергетиці (мабуть, з цієї причини представники влади не хочуть ділитися планами майбутнього підвищення - "Апостроф").

Експерт зазначив, що, як очікується, тариф буде збільшений орієнтовно до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину з нинішніх 2,64 гривні.

Тобто про жодні "ринкові" 6 гривень, про які раніше говорили деякі чиновники, не йдеться. Принаймні поки що.

Таким чином, якщо, наприклад, домогосподарство за місяць споживає 100 кіловат-годин електроенергії і зараз платить 264 гривні, то з 1 червня за той самий обсяг доведеться вже викладати по 350 гривень. За щомісячного споживання 200 кіловат-годин платіжка збільшиться з 528 гривень до 700 гривень. Якщо, звісно, уряд в останній момент не передумає підвищувати тариф.

Воду готують до подорожчання

Ще одна комунальна послуга, яка незабаром може подорожчати, – це холодне водопостачання.

В Україні немає єдиного тарифу на холодну воду, і для кожного водоканалу він встановлюється індивідуально з урахуванням умов та особливостей роботи у кожному регіоні. 2023 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) планувала підвищити тарифи і навіть підготувала відповідну постанову, проте уряд заявив, що це рішення не було з ним погоджено, а тому його відкликали.

На початку нинішнього року НКРЕКП підготувала черговий проєкт постанови про зміну тарифів на холодну воду, передбачивши їх збільшення для 14 водоканалів у два етапи – у квітні та липні. Так, наприклад, для Києва квітневе підвищення очікувалося на третину – з нинішніх 30,4 гривні за 1 кубометр до 40,8 гривні за 1 кубометр, а для Дніпра – на 20%, з 31,36 гривні за 1 кубометр до 37,6 гривні за 1 кубометр.

Тобто вже у квітні при споживанні 20 кубометрів води на місяць київська родина замість 608 гривень мала б платити 816 гривень, у Дніпрі – не 627 гривень, а 752 гривні.

У липні ціни знову мали б зрости, зокрема, у Києві до 46,9 гривні за 1 кубометр (майже 15% зростання), у Дніпрі – до 46,25 гривні за 1 кубометр (23%).

За того ж споживання 20 кубометрів на місяць отримуємо для Києва 938 гривень, для Дніпра – 925 гривень.

Однак намічене на початок лютого засідання НКРЕКП так і не відбулося, і тарифи у квітні залишились без змін.

Щодо липневого перегляду цін, то це питання на сьогодні залишається відкритим.

"На сьогодні остаточного рішення піднімати чи не піднімати тарифи на водопостачання та водовідведення немає, - розповідає Олег Попенко. - Поки що цю процедуру зупинено".

У нас у квартирі газ

Натомість, напевно, зростуть тарифи на обслуговування багатоквартирних будинків.

"У них закладено вартість електроенергії для побутових споживачів, яка використовується для освітлення місць загального користування, для ліфтів, на насоси, - пояснює Попенко. - Тобто автоматично зросте цей тариф – приблизно на 10%".

Так, якщо за цю послугу домогосподарство платить близько 300 гривень, з червня чи трохи пізніше доведеться платити 330 гривень.

Також в Україні має подорожчати газ, оскільки є рекомендація Міжнародного валютного фонду встановити на нього тариф ринкового рівня.

"Наскільки я знаю, розрахунки зі збільшення тарифів точно велися, і в середньому планувалося підняти до 9,5 гривні (за 1 кубометр), тобто приблизно на 20% (з нинішніх 7,96 гривні - "Апостроф"), - розповідає експерт. – Але остаточного рішення прийнято не було" .

Для мешканців багатоквартирних будинків, у яких газ використовується лише в газових плитах, таке підвищення не було б відчутним – за споживання 5 кубометрів на місяць ціна зросла б із менш ніж 40 гривень до 47,5 гривні. А ось для тих, хто живе у приватному будинку та використовує газ у тому числі для опалення, таке зростання тарифу вдарило б по кишені. Якщо, наприклад, середньомісячне споживання в такому будинку становить 200 кубів газу, то платіжка збільшилася б із менш ніж 1600 гривень до 1900 гривень.

Втім, у будь-якому разі, найближчого року, газ, схоже, не подорожчає – дію нинішнього фіксованого тарифу НАК "Нафтогаз України" продовжив до 30 квітня 2025 року.

Читайте: Ціна на електроенергію піде вгору: чиновник пояснив, чому українці мають платити більше

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Отказаться от наследства, если твои родители должны - теперь не получится

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Почему грузинские добровольцы воюют за Украину — интервью с командиром Грузинского легиона

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян