RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Вчені заявили про незвичайну "начинку" під поверхнею Місяця

У районі найбільшого ударного кратера на Місяці фахівці помітили сильну аномалію маси, яка може бути створена залізом і нікелем стародавнього астероїда.

Як йдеться у статті журналу Geophysical Research Letters, мова йде про місячний басейн Південний полюс - Ейткен, який вважається найбільшим ударним кратером не тільки на супутнику, але і у всій Сонячній системі.

Басейн знаходиться на зворотному боці Місяця і займає місце від Південного полюса і до більш молодого і не такого великого кратера Ейткен.

Як зазначив у статті професор Університету Бейлор Пітер Джеймс, під час чергових досліджень спеціалісти несподівано виявили велику масу глибоко під поверхнею басейну.

"Цю додаткову масу можна пов'язати з металом того астероїда, який утворив кратер і частково зберігся в мантії Місяця", - зазначив він.

Його твердження підтвердило і комп'ютерне моделювання зіткнення. Воно показало, що якщо астероїд мав залізо-нікелеве ядро, то метали при ударі могли розподілитися у верхніх шарах мантії супутника.

Також експерти не виключають, що додаткова маса може бути пов'язана з незвично великим скупченням щільних оксидів, які утворилися тут в процесі охолодження і застигання мантії.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що астрономи склали список 10 найбільш небезпечних космічних об'єктів.