Під пісні Повалій: журналісти показали фото гостей на дні народження Фірташа

2 травня у Відні відбулося святкування 54-го дня народження українського олігарха і одного з основних фінансових стовпів режиму президента-втікача Віктора Януковича Дмитра Фірташа.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Так, журналісти показали фото знаменитих гостей, які відвідали захід на честь Фірташа. Серед них були бізнесмени і політики: Сергій Льовочкін, Юрій Бойко, Іван Мирний, Михайло Папієв, Іван Фурсін, Ігор та Григорій Суркіси.

Всі вони на запрошення олігарха прибули в ресторан Il Melograno в центрі австрійської столиці. Цей заклад знаходиться в 20 хвилинах їзди від віденського будинку, в якому живе сам Дмитро Фірташ.

Для гостей співала народна артистка Таїсія Повалій, яка також є екс-депутаткою від "Партії регіонів". У той же час захід охороняли численні працівники фірми безпеки. Вони чергували не тільки біля ресторану, а й на вулиці. Охоронці намагалися перешкодити зйомці журналістів, щоб приховати гостей від камер.

Серед тих, хто прилетів до Відня привітати Фірташа особисто, був, зокрема, Юрій Бойко - народний депутат, співголова проросійської партії "Опозиційна платформа - за життя".

Також на святі був присутній колишній керівник охорони Фірташа і один з парламентаріїв, які голосували за так звані "диктаторські закони 16 січня", Іван Мирний. Зараз він депутат від "Опозиційного блоку".

Серед гостей журналісти також помітили ще одного депутата від "Опозиційного блоку", який за часів Януковича очолював Чернівецьку ОДА, Михайла Папієва.

Вітати Фірташа приїжджав і парламентарій від групи "Воля Народу" Іван Фурсін, який мав з олігархом давні бізнес-відносини.

Серед присутніх журналісти також помітили впливового візитера - екс-главу адміністрації президента Януковича, колишнього депутата від "Опозиційного блоку", а нині члена партії "Опозиційна платформа - За життя" - Сергія Льовочкіна.

Пізніше серед гостей журналісти помітили і братів-бізнесменів Григорія і Ігоря Суркісів.

"Ми пишаємося нашою дружбою, ми пишаємося дружбою наших дітей. І я вам скажу з великою повагою до тієї ситуації, в якій зараз опинився Дмитро Фірташ", - заявив Григорій на заході.

Бізнесмен також висловив надію на те, що при президенті Володимира Зеленського Фірташ зможе повернутися на батьківщину: "Я вважаю, що це великий шанс для України - тому що пан Зеленський, який обраний президентом України, отримавши 73% голосів, можливо, зробить все для того, щоб такі люди, як Дмитро Фірташ, служили Україні і мали можливість в своїй сім'ї, повернутися в Україну і разом з усіма зробити так, щоб країна була єдина".

Після завершення свята, залишаючи віденський ресторан, гості утворили затор з автомобілів преміум-класу. Вже на виході з ресторану журналістам вдалося зафіксувати і самого іменинника.

Пізніше журналісти звернулися за коментарями і до інших візитерів олігарха.

Юрій Бойко запевнив, що "у них нічого немає, крім дружніх відносин", а на питання про фінансування їхньої політсили "За життя" відзначив: "Всі, хто фінансував нашу кампанію на виборах президента України - вони відображені в деклараціях, їх перевірив НАЗК, і, наскільки я знаю, питань особливих там не було".

Михайло Папієв теж пояснив свій приїзд до столиці Австрії дружніми відносинами з Фірташем: "У мене дружні стосунки з Дмитром Васильовичем Фірташем, ви це знаєте. І вони ще з минулого століття, з 80-х років. Ми в Чернівцях познайомилися. У політиці як товариш він дає мені поради, і ті поради, в абсолютній більшості своїй, є слушними. Я їх враховую".

Як повідомляв "Апостроф", суд в Лондоні ухвалив рішення про арешт двох маєтків, які належать скандальній українському олігарху Дмитру Фірташу.