Ситуація катастрофічна: еколог розповів, як "вбивають" Україну

В Україні катастрофічна ситуація зі скороченням площ лісу - масштабні вирубки з боку браконьєрів значно шкодять екології країни.

Про це повідомив "Апострофу" директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Чиновник зазначив, що вирубують ліси в основному в центральній частині країни, причому страждають державні посадки - там дерево добувають під виглядом "санітарної рубки".

"Ситуація в Україні катастрофічна - за останні 10 років у нас була знищена площа лісу, що дорівнює Чернівецькій області. Прийнято вважати, що найбільше страждають Карпати. Але ми працюємо з супутниковими знімками і бачимо - набагато більше вирубують ліси в Житомирській, Рівненській та Волинській областях. Причому це не браконьєрські, а державні, коли під виглядом санітарних рубок величезні масиви лісу продаються за кордон", - заявив він.

Володимир Борейко також пояснив, яким саме чином вирубка лісів шкодить природі. За його твердженням, діяльність браконьєрів може привести до частих і систематичних пожеж в лісах, які спричинять екологічну катастрофу.

"Через вирубку зникають болота, маленькі лісові річки, колодязі всихають, через брак вологи відбувається величезне всихання соснових лісів, а короїди та інші шкідники їх добивають - і це призводить до величезного знищення лісів. Це вже не ліс, а пороховий склад - маленький сірник або блискавка, і все це починає горіти. На території цих областей немає великих річок, як в Іркутській області РФ, тому швидких катастроф не буде. Але це буде відбуватися систематично, і через 10 років три області України виявляться в зоні екологічного лиха. Не можна буде займатися сільським господарством, а соснові ліси, які займають в тих областях 70-80% від загальної площі, будуть масово всихати - виникне замкнене коло", - розповів еколог.

Як повідомляв "Апостроф", кілька місяців тому організація Earthsight оприлюднила результати масштабного розслідування експорту українського лісу в країни ЄС через підставні фірми.