RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

В Києві на Ялтинській конференції обговорять, як Україні реагувати на зміни клімату

У п’ятницю, 13 вересня, в рамках конференції YES в Києві відбудеться дискусія на тему "Зміна клімату: виклики та можливості для України", яку організовують ООН в Україні, Міжнародний центр перспективних досліджень та "Екодія".

"Згідно з доповіддю ООН, роки між 2015 та 2019 роками були п’ятьма найгарячішими роками зафіксованої історії, - розповідає один з організаторів дискусії, комунікаційний директор МЦПД Павло Вишебаба. - Під час дискусії буде висвітлено найактуальніші питання щодо зміни клімату з гуманітарної, політичної та екологічної точки зору та обговорено роль України в боротьбі з кліматичною кризою".

На питання як Україні реагувати на зміни клімату дадуть відповіді учасники заходу - Координаторка системи ООН в Україні, Координаторка з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані, старший науковий співробітник "Bruegel" та проектний лідер LowCarbonUkraine Георг Захман, виконавчий директор Центру екологічних ініціатив "Екодія" Ірина Ставчук та представниця молодіжного руху Грети Тунберг "Fridays for futures" в Україні Анна Богушенко.

Модератором дискусії виступить асоційований експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Катерина Сорока. Вона зазначає, що її завдання, щоб гості дискусії почули експертні відповіді на питання про те, як зміни клімату впливатимуть на економіку України, включаючи появу нових галузей промисловості та які можливості розвитку бізнесу може отримати наша держава.

"Насамперед трансформація аграрного сектору та перехід до відновлюваної енергетики стануть ключовими темами розмови. Крім того, на панелі обговоримо роль гучного руху "Fridays for futures" Грети Тунберг і вимоги молоді до політиків сьогодні", - зазначає Катерина Сорока.

Олег Савицький, експерт по кліматичній та енергетичній політиці, провідний аналітик відділу стратегічного планування НЕК Укренерго наголосив на актуальності дискусії.

"Глобальна кліматична криза та інші прояви деградації навколишнього середовища наближаються до критичної межі, після якої руйнівні наслідки стануть незворотними і перевершать всі можливості суспільства до пристосування або компенсації збитків. Для досягнення цілей Паризької кліматичної угоди необхідні масштабні економічні трансформації, зокрема швидкий перехід на поновлювані джерела енергії та перебудова енергетики і промисловості на принципах ефективності та екологічної безпеки. Становище України як держави в стані зламу пострадянської економічної системи та на порозі нової є унікальним в плані можливостей та дуже загрозливим в плані ризиків. Саме тому питання кліматичної та енергетичної політики потребують ретельного розгляду на таких подіях як Yalta European Strategy", - заявив він.