RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Загинули десятки тисяч людей: в Україні вшановують пам'ять жертв розстрілів у Бабиному Яру

У неділю, 29 вересня, в Україні вшановують пам'ять жертв масових розстрілів у Бабиному Яру, місці, де було вбито понад 100 тисяч осіб, і яке стало одним з головних символів Голокосту.

Згідно з історичними даними, в Бабиному Яру за час фашистської окупації загинуло понад 120 тис. людей, однак розстріли 29-30 вересня 1941 року стали наймасовішими - тоді було знищено понад 30 тис. євреїв. Розстріли євреїв, ромів, в'язнів Сирецького концентраційного табору, радянських військовополонених, пацієнтів психіатричних лікарень, українських націоналістів, караїмів та інших жителів Києва різних національностей тривали до листопада 1943 року.

На сайті президента Володимира Зеленського було опубліковано звернення у зв'язку з 78-ми роковинами трагедії.

"Сьогодні ми з глибоким сумом згадуємо одну з найтрагічніших сторінок нашого минулого - 78 років тому у київському урочищі Бабин Яр нацисти почали масові розстріли мирних громадян. Неймовірна і страшна за своєю сутністю політика, породжена апологетами расової чистоти Третього рейху, вилилася у планове винищення представників єврейської національності на окупованих нацистами землях... Пам'ять Бабиного Яру, Голокосту - це попередження для всього людства про те, що ідеологія нетерпимості та насильства може повернути нас у страшне минуле, коли найдорожче - людське життя - ставало лише розмінною монетою у руках диктаторів. Переконаний, Український народ завжди буде єдиним у прагненні ніколи не допускати будь-яких проявів ворожнечі на расовому чи національному грунті", - йдеться в зверненні Зеленського.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 19 серпня Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відвідали Бабин Яр і вшанували пам'ять розстріляних нацистами людей.