RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

З Богом неможливо спілкуватись по інтернету: протоієрей прокоментував ідею про нову цифрову релігію

З Богом потрібно спілкуватись особисто - в молитві, в живому спілкуванні з священиком. Будь-яке посередництво технічного засобу цьому не тільки не сприяє, а й шкодить.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомив заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) протоієрей Микола Данилевич, коментуючи ідею появи нової цифрової релігії, викладену в кіберпанк романі "Дилер реальності"болгарського письменника Ніколаса Димитрова.

"Неможливо спілкуватись з Богом по телефону чи комп’ютеру. Потрібно спілкуватись з Богом напряму. Так само, як не можна любити людину через телефон або інші цифрові засоби. Тому така нова, так би мовити, "цифрова" релігія з’явиться тоді, коли з'явиться новий Бог чи нове вчення. Поки що не бачу передумов для цієї появи", - зазначив Данилевич.

За його словами, будки-сповідальні за допомогою інтернету, про які йде мова в бестселері "Дилер реальності", існували якийсь час в католицькій церкві, але згодом ця практика була припинена.

"Тому що, знову ж таки, сповідатись потрібно безпосередньо у живого священика. Священник має безпосередньо прочитати молитву, покласти руки на людину і прочитати прощену молитву від гріхів", - додав протоієрей.

Утім, на питання, як в цілому сучасні технології впливають на духовні цінності, Микола Данилевич зазначив, що, як і в інших сферах, технології відкривають додаткові можливості.

"Я вважаю, якби Апостол Павло, один з найвідоміших проповідників християнської віри, жив у наш час, він би був першим користувачем Facebook та інших соціальних мереж. Зараз люди сидять в соціальних мережах, в інтернеті. Тож, таким чином, ми, священники, люди віри, ідемо до них", - зазначив Данилевич.

В свою чергу, Димитров зазначив, що церква й священики захопили монополію на віру, проте людина не потребує посередників, щоб стати ближчою до Бога.

"Основні світові релігії перетворилися на великі корпорації, вони є застарілими по формі та суті й не здатні сприяти духовному розвитку сучасної людини. Саме тому, головний герой роману у своїх духовних пошуках приходить до необхідності створення релігії на абсолютно нових засадах", - парирував Димитров.

Зазначимо, що "Дилер реальності" - футурологічний трилер про корпоративного шпигуна, який стає месією першої цифрової релігії в світі.

Книга оповідає про світ недалекого майбутнього, де споживання досягло межі, мораль вийшла з моди, релігії перетворилися на фастфуд. Людство погрязло в розвагах, розпусті й наркотиках, а у еліти з'явився новий вид розваг - персональна реальність, в якій можна втілити будь-яку, навіть саму порочну і злочинну фантазію.