RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Найхоробріші гуманітарні співробітники у світі: названо переможців премії Нансена у 2019 році

У середу, 2 жовтня, стало відомим ім’я головного переможця правозахисної премії Нансена, яку вже 65 років поспіль присуджує Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (UNHCR).

Премію було започатковано на честь норвезького полярного дослідника, відомого діяча в галузі захисту прав біженців, Верховного комісара Ліги Націй по біженцях, лауреата Нобелівської премії миру Фрітьофа Нансена.

Цього року таку нагороду отримав Азізбек Ашуров, юрист та засновник організації "Юристи Ферганської долини без кордонів" (FVLWB) допоміг більш ніж 10 000 людей отримати громадянство Киргизстану після того, як після розвалу Радянського Союзу вони стали особами без громадянства.

"Я не можу стояти на місці, коли бачу несправедливість, – сказав Ашуров. Безгромадянство - це є несправедливість. Особи без громадянства не визнаються жодною державою. Вони - як привиди. Вони існують фізично, але не існують на папері".

Ашуров та "Юристи Ферганської долини без кордонів" створили мобільні юридичні клініки, які їздили у віддалені райони на півдні країни, щоб знайти вразливі та соціально маргіналізовані групи населення. Подорожуючи своєю гірською країною, мобільні юридичні клініки покладалися на свій старенький позашляховик або взагалі їхали верхи.

Завдяки зусиллям Ашурова та інших активістів, Киргизстан зміг стати першою країною, яка повністю подолала проблему безгромадянства.

Нагорода УВКБ ООН у справах біженців Нансена складається з пам'ятної медалі Нансена та грошової премії в розмірі 100 000 доларів США, яку надають уряди Норвегії та Швейцарії.

Були також оголошені регіональні переможці премії Нансена з Африки, Америки, Азії, Європи і Близького Сходу, які удостоїлися нагороди за видатну гуманітарну роботу.

Так, Альберто Каїро, фізіотерапевт в Афганістані і керівник ортопедичної програми Міжнародного Комітету Червоного Хреста, присвятив майже 30 років свого життя протезуванню кінцівок та наданню допомоги в працевлаштуванні пораненим афганцям.

Еваріст Мфом як засновник організації "Солідарність добровольців за права людини" в Демократичній Республіці Конго зробив великий внесок у захист права конголезців, переміщених в результаті конфлікту. "Гуманітарні коридори", новаторська міжнародна ініціатива, яка була створена спільно з італійським урядом в 2015 році, надали можливість особливо вразливим біженцям почати нове життя в Італії.

Протягом 65-ти років лише один українець отримав премію Нансена. У 1998-му році був нагороджений Мустафа Джемілєв, за визначні зусилля й "прихильність до права повернення кримських татар" на батьківщину.

Нагороду Нансена отримували не лише окремі особи, але і організації, як-от "Товариство Червоного Хреста" або "Лікарі без кордонів".