RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Як будуть проходити вибори на Донбасі: названо два сценарії, які є у Зеленського

У президента України Володимира Зеленського є кілька варіантів проведення виборів на Донбасі.

Про це повідомляє видання "Українська правда".

Вибори на тимчасово окупованих територіях на сході України, якщо вони відбудуться, повинні будуть пройти в 2020 році. На сьогоднішній день у глави держави є два доступних варіанти їх проведення.

Перший варіант - провести дострокові вибори окремо на Донбасі навесні або влітку.

Відомо, що Україна не дуже хоче відривати ці вибори від інших. І росіянам і сепаратистам такий варіант навряд чи підійде - дострокові місцеві навесні, означають термінові восени. А за півроку української влади політичний ланшафт Донбасу може дуже змінитися.

Другий варіант - синхронізувати донецькі вибори з загальноукраїнськими, і чекати з ними до останньої неділі жовтня 2020 року.

Однак залишається відкритим питання, чи задовольнить така динаміка всі боки. Також поки невідомо, хто буде керувати цими територіями ще майже рік і на яких підставах.

Через такі питання в оточенні Зеленського виникла ідея - провести синхронні чергові місцеві вибори раніше. Єдина перешкода для цього - Конституція України з її "останньою неділею жовтня".

Як вже показала новообрана Рада, Конституція - річ змінна. Якщо поставити задачу і почати роботу вже зараз, то потрібні зміни до Конституції можна остаточно внести до початку весни.

Відразу кілька джерел в Офісі і партії президента підтвердили журналістам інформацію про два головні сценарії, які розглядаються на Банковій - термінові вибори восени або зміна Конституції і вибори на межі весни та літа.

Думки команди Зеленського з цього питання розділилися. З одного боку - голова Офісу президента Андрій Богдан, який був драйвером двох попередніх виборчих кампаній, ідеологом розпуску Ради і швидкого захоплення влади. Сам же Богдан скептично ставиться до можливості зміни Конституції і виборів навесні.

Зате його перший заступник Сергій Трофимов, який відповідає за регіональну політику в ОПУ, спільно з міністерством розвитку громад і територій і профільним комітетом ВР, зараз опрацьовують обидва варіанти розвитку подій.

Як повідомляв "Апостроф", вибори на окупованій частині Донбасу можуть відбутися тільки на основі українського законодавства.