RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

У НЕФКО розповіли про фінансування "зелених" проектів в Україні

Міжнародна фінансова організація "Північна екологічна фінансова корпорація" (НЕФКО) з 2004 року, профінансувала понад 240 проектів, пов’язаних з енергоефективністю, відновлювальною енергетикою, промвиробництвом та водними ресурсами в Україні, і наразі підтримує 150 проектів.

Про це повідомляється в прес-релізі організації.

Зокрема, НЕФКО надає фінансування для проектів вітрової та сонячної енергетики, які впроваджують на території країни: вітряний парк потужністю 250 МВт у Херсонській області від ТОВ "Сивашенергопром", будівництво сонячної електростанції потужністю 36 МВт на Львівщині від ТОВ "Енергопарк Яворів", будівництво 55-мВт сонячної електростанції у Черкаській області, сонячного парку на 19 МВт на Житомирщині, 9-мВт станцію від Norsk Solar AS неподалік від Броварів та інші.

"Ми робимо можливими інвестиції компаній Північної Європи в Україну і, водночас, підтримуємо Україну в переході на чисту і сталу енергію", – повідомив керуючий директор НЕФКО Тронд Мое.

Слід зазначити, що у 2014 році Київська міська державна адміністрація розпочала співпрацю з НЕФКО для покращення ситуації з енергоефективності у школах та дитсадках. В рамках спільної роботи було відремонтовано понад 300 будівель, у 16 закладах проведено повну термічну модернізацію, у 33 корпусах встановлено нове світлодіодне освітлення, і це приносить користь 140 тисячам дітей. Також НЕФКО профінансувала темромодернізацію шкіл у Рівному. У рамках співпраці з НЕФКО у місті Біла Церква уздовж 80 вулиць було встановлено понад 2300 нових світлодіодних ліхтарів. Загалом НЕФКО сприяла подібним заходам у 24 муніципалітетах.

НЕФКО також співпрацює з банками для фінансування "зелених кредитів" для споживачів та підприємств. З 2008 року НЕФКО з АКБ "Банк Львів" фінансує три програми з енергоефективності для енергоощадних проектів, на ці кошти профінансовано модернізацію опалення в житлових будинках та заходи з енергоефективності в сільському господарстві.

У січні 2019 року було підписано програму підтримки проектів з відновлюваної енергетики в Україні з державним "Укргазбанком", що дозволить фінансувати проекти протягом семи років. "Укргазбанк" вже розробив портфель "зелених проектів" з біопалива, гідроенергетики, сонячної та вітрової генерації.

Також НЕФКО забезпечує реалізацію ініціатив з боку урядів країн ЄС: програму"Швеція-Україна: підтримка централізованого теплопостачання", Фінсько-український трастовий фонд, Норвезько-українську ініціативуз підвищення енергоефективності, пілотну програма Данії, яка підтримує проекти теплопостачання та водовідведення в Україні.

НЕФКО – міжнародна фінансова організація, заснована у 1990 році Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією та Швецією з метою забезпечення позитивного впливу клімат та довкілля у економічно ефективний спосіб. Зосереджуючись на малих та середніх проектах, НЕФКО надає ресурси урядам, суб’єктам співфінансування та замовникам. Організація профінансувала понад 1300 галузевих проектів у 80 країнах. Штаб-квартира NEFCO розташована у Гельсінкі, Фінляндія. Також є представництво уКиєві.