Розв'язує собі руки для великої війни: мережу схвилювала небезпечна ініціатива Путіна

Президент Росії Володимир Путін вніс на розгляд до Держдуми законопроєкт про вихід Росії з протоколу про права населення під час війни.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Йдеться про міжнародний договір, за яким раніше СРСР визнавав компетенції комісії з розслідування порушень прав мирних громадян при збройних конфліктах.

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що причинами відмови визнавати компетенцію комісії є "істотно зростаючі ризики нинішньої міжнародної обстановки" і "ризики зловживання повноваженнями комісії в політичних цілях з боку недобросовісних держав". Однак, про які саме зловживання і держави йдеться, в документі не сказано.

Крім того, в складі комісії не було представника Росії, а уряд країни щорічно виплачувала внески в її бюджет.

Кримськотатарський політичний і громадський діяч Рефат Чубаров написав, що це крок до розв'язання глобальної війни.

Решта користувачів мережі теж бурхливо відреагували на ініціативу Путіна. Дипломат Сергій Кислиця теж не залишився осторонь.

Загальне припущення свідчить, що Путін хоче розірвати угоду, щоб уникнути покарання за військові злочини.

Угоду про визнання компетенції міжнародної комісії з розслідування порушень гуманітарного права при збройних конфліктах було ратифіковано Радянським Союзом у 1977 році. Сама комісія була заснована в рамках Четвертої Женевської конвенції про захист цивільного населення в мирний час у 1949 році.

На додачу, у 1993 році Рада Безпеки ООН включила Четверту Женевську конвенцію до складу загальноприйнятих норм міжнародного права, зробивши документ обов'язковим для виконання всіма країнами, залученими у військові конфлікти, незалежно від наявності підпису під конвенцією.

Варто зауважити, що один з головних пунктів конвенції зобов'язує воюючі сторони розділяти мирне населення від безпосередніх учасників бойових дій.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський вважає, що бажання встановити мир на Донбасі повинна демонструвати не тільки українська сторона, але й президент Росії Володимир Путін.