Прокуратура завела справу на організаторів "батьківських фондів" в Київській академії мистецтв

Правоохоронні органи розпочали перевірку по справі так званих "батьківських фондів" через які група батьків збирала готівку на нібито потреби школи.

Про це пише "Апостроф".

"У провадженні СВ Оболонського УП ГУНП у м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження № 42019101050000152 від 18.06.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.190 КК України", - сказано у відповіді.

Підставою для реєстрації кримінального провадження стала заява ректора Муніципального закладу вищої освіти "Київська академія мистецтв" Ольги Бенч про те, що невстановлені особи під приводом різного роду фондів та батьківських комітетів, під час вступної компанії до навчального закладу, а також в ході навчального процесу, шляхом обману, заволоділи грошовими коштами батьків учнів Академії.

При цьому керівництву Академії невідомо на які потреби збирались грошові кошти та яким чином вони використовувались і ці гроші йшли не на рахунок Академії, а на рахунок батьківських благодійних фондів.

Стало відомо, що окремі педагогічні працівники під час проведення загальних батьківських зборів повідомляли присутнім батькам, що потрібно обов`язково здавати грошові кошти фондам та батьківським комітетам, бо інакше діти батьків, які не здали грошові кошти, не будуть брати участь у заходах академії (поздоровлення вчителів зі святом).

Як повідомили в академії, батьки, які контролювали фонди, "розв’язали війну" як в ЗМІ так і в стінах закладу проти нововведень нового керівництва.

В прокуратурі кажуть, що в ході досудового розслідування встановлено ряд фактів, що діти, чиї батьки відмовились передавати грошові кошти, не допускались до участі в заходах Академії та, в подальшому, зазнавали утисків в ході навчання.

У випадку встановлення осіб, причетних до вчинення зазначеного злочину, винним загрожує кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3-х років.

В Академії існувала навіть ціла мережа так званих "благодійних фондів". З 2015 року батьківське самоврядування в Академії оформилося в ряд організацій, а саме - Благодійна організація "БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД" КИЇВСЬКА ДИТЯЧА АКАДЕМІЯ МИСТЕЦТВ", "Опікунська батьківська рада" і ГО "Батьківська ініціатива", які збирали гроші з батьків учнів в Академії дітей і куди йшли ці кошти не відомо.

Однак, як відзначають співрозмовники видання, ситуація змінилася з приходом нового керівництва. Новому ректору Ользі Бенч вдалося домогтися перейменування Академії в Київську Академію мистецтв, яка відповідає Закону "Про вищу освіту" та стала повноцінним ВУЗом.

Наступною проблемою стало наведення порядку в фінансових питаннях. З огляду на те, що з гарантованого державою загальної освіти випадає цілий ряд практичних занять (наприклад, пленери і виставки), на які не передбачено державне фінансування, батькам було запропоновано на добровільних засадах укласти договори на додаткові освітні послуги. Вартість такої послуги - 17 тис. грн. на рік.

Кошти за додаткові послуги надходять на спеціальний рахунок Академії і цільовим методом йдуть на оплату додаткових годин викладачів, закупівлю матеріалів, замовлення автобуса, оформлення робіт для виставки, організацію і проведення виставок тощо.

Діти батьків, які не підписали такі договори, отримують освіту за загальною передбаченої державою програмі.