Український спецназ вперше в історії стане частиною НАТО

У 2020 році на бойове чергування у складі Сил реагування НАТО (NRF) надійде підрозділ Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповів офіцер ССО ВСУ.

Слід зазначити, що вказаний 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗСУ пройшов сертифікацію і отримав право залучатися до сил швидкого реагування НАТО.

При цьому для сертифікації за стандартами SOF НАТО готується ще один підрозділ українських військовослужбовців.

Нещодавно група українських офіцерів ССО оцінювала готовність залучатися до чергувань колег з Хорватії.

"Хорватія є членом НАТО, коаліцією вони забезпечені повністю - починаючи від транспортних засобів і гаджетів до в цілому бази за стандартами НАТО. Начебто все в наявності, втім хорватський підрозділ в NRF не проходить. Поки не готові ... Зі свого боку, ми підказали їм помилки. Сподіваємося, у колег все вийде", - розповідає український офіцер.

NRF були створені на листопадовому саміті НАТО 2002 року в Празі з ініціативи міністра оборони США Дональда Рамсфельда. Вони складаються з військ сухопутних, спеціального призначення, повітряних, морських сил, і готові протягом 5 днів виступити для проведення операцій евакуації або реагування на кризові ситуації у всіх частинах світу. Здатні утримувати противника протягом 30 днів до підходу основних сил, при необхідності готові виконувати операції силового входу, або вторгнення ударної групи.

Питання застосування NRF лежить в юрисдикції ради НАТО.

Як повідомляв "Апостроф", раніше начальник штабу ЗСУ пояснив, що для того, щоб українській армії досягти рівня НАТО, слід перебудувати систему керівництва Збройними силами, а також адаптувати програмне забезпечення війська.