RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Мільйон людей залишаться без світла і тепла: в ЗМІ закликали владу вирішити проблему Луганської ТЕС

Якщо влада не вирішить проблему Луганської ТЕС, область неминуче чекає катастрофа, і мільйон жителів можуть залишитися без світла і тепла.

Про це йдеться в матеріалі видання "Капітал" "Чому великі плани відновлення Донбасу не почнуться з малого - вирішення проблеми ЛуТЕС?".

Видання нагадало, що з 1 червня Росія перекрила поставки вугілля на Луганську ТЕС, відрізавши її від безальтернативного джерела палива. З 29 липня ЛуТЕС вимушено перейшла на природний газ, який коштує дорожче, ніж антрацит. При таких умовах тарифи на електроенергію для жителів області потрібно підняти в кілька разів, але це загрожує соціальним вибухом.

"Соціальне навантаження Луганської ТЕС - величезна: енергопостачання мільйона жителів регіону, 253 дитячих садка, 293 шкіл, 53 медичних установ. Зупинка станції означає затоплення гірничих виробок шахт Лисичанська, Первомайська та Золотого, припинення подачі води для 400 тисяч жителів, що знаходяться по той бік лінії розмежування. В зимовий період - ще і параліч теплових систем області ", - зазначає видання.

Щоб не допустити катастрофи в області, владі потрібно негайно приймати рішення - чи забезпечити поставки газу на станцію за цінами нижче ринкових, шляхом покладання PSO на НАК "Нафтогаз України", або компенсувати ТЕС різницю у вартості електроенергії.

"Треба або зафіксувати PSO на газ на рівні 2895 грн або компенсувати Луганської ТЕС різницю між діючими ціновими обмеженнями на електроенергію і собівартістю виробництва електроенергії на газі. Або, врешті-решт, домогтися розблокування поставок вугілля", - наголошується в матеріалі.

В іншому випадку, стратегічний об'єкт життєзабезпечення вийде з ладу або буде змушений почати віялові відключення, а ліквідація аварії обійдеться досить дорого, - попереджає автор.

29 липня Луганська ТЕС перейшла на використання газу замість вугілля при виробництві електроенергії. Причиною цього стало блокування поставок антрациту на ТЕС з території РФ. З 27 серпня для економії газу Луганська теплоелектростанція перейшла на роботу одним енергоблоком.

Економічний експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко раніше заявляв, що зниження ціни на газ для Луганської ТЕС - єдина можливість забезпечити регіон світлом і теплом в умовах блокади поставок вугілля Росією.