RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

За законопроектом про регулювання азартних ігор стоять букмекери, які працюють в ОРДЛО та Росії - ЗМІ

Законопроект про регулювання ринку азартних ігор створює пріоритетні права місцевим та російським брендам (перш за все "Парі-Матч" і "Фаворит", а також Марафонбет, 1xbet, "Ліга Ставок") для легалізації їхньої діяльності. Про це повідомляється в матеріалі "Букмекерський переворот: хто лобіює законопроект про легалізацію азартних ігор", опублікованому виданням "РБК-Україна".

"Хоч як би намагалися відбілити своє реноме в Україні власники брендів "Парі Матч" та "Фаворит", спонсоруючи великі спортивні змагання та окремі клуби, за кожним з них тягнеться довгий список претензій з боку закону", - йдеться в матеріалі.

У статті згадується власник букмекерської контори "Парі Матч" Едуард Швіндлерман. Свій бізнес починав в Києві в середині 90-х. На гральному ринку ходило безліч чуток про реальних господарів "Парі-Матч", до яких приписували навіть тіньових "власників" ринку нелегального гемблінгу.

"В різні роки Швіндлерману приписували бізнес-партнерство з одіозним Віктором Медведчуком, а також з братами Григорієм та Ігорем Суркісами. Зокрема, київське "Динамо", що належить Ігорю Суркісу, вже після заборони діяльності букмекерів в Україні, грало в футболках з логотипом ще однієї підконтрольної йому беттінговой компанії "Марафон". У 2015 році "Парі матч" стала фігурантом кримінального розслідування. За даними ГПУ, група зловмисників організувала схему виведення коштів, що проходять через букмекерську контору, в Росію. Для відмивання використовувалися рахунки в "Альфа-банку". Щодобовий потік слідчі оцінювали в суму близько 20 млн гривень. За їх підрахунками, загальний обсяг відмитих коштів - 350 млн доларів на рік", - повідомляється в статті.

Як зазначає автор матеріалу, до цього Швіндлерман заявляв, що компанія пішла з українського ринку після заборони гемблінгу і не має ніякого відношення до сайту Pari Match. Водночас, "Парі Матч" володіє ліцензіями на букмекерську діяльність в Білорусі (ТОВ "Статус-кво") і Росії (ТОВ "Бетрінг"). В кінці 2014-го року компанія також отримала аналогічну ліцензію в Казахстані.

У матеріалі також згадується власник бренду "Фаворит" Андрій Матюха, яка оперує під російською, білоруською ліцензією, а також володіє ліцензією офшору Кюрасао на прийом ставок в режимі онлайн.

"У "Фаворита" також є своя історія відносин з законом. Зокрема, в 2016 році СБУ накрила мережу нелегального грального бізнесу, і, судячи з опублікованих фото, мова могла йти саме про компанії Матюхи, але таких підтверджень немає. Зазначалося, що організована злочинна група тривалий час діяла на території всієї України, включаючи тимчасово окуповані території. Звинувачення були висунуті серйозні: оскільки діяльність забороненого грального бізнесу забезпечувала фінансування терористичної діяльності на сході України, була застосована стаття 258-5 Кримінального кодексу України - фінансування тероризму", - йдеться в статті.

Як раніше заявила колишня держуповноважена Антимонопольного комітету Агія Загребельська, в проекті урядового закону зазначено, що в букмекерській діяльності можна робити ставки на віртуальні події, отже, ігрові автомати можуть замаскувати під букмекерську діяльність.