RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Махінації на тендерах: ЗМІ розповіли про корупцію в київській лікарні

Київська міська клінічна лікарня №2 використовує сумнівну схему для освоєння бюджетних коштів, зокрема, проводить непрозорі тендери.

Про це йдеться в статті на сайті "СтопКор".

Відзначається, що лікарня використовує схему для обходу тендерного законодавства і просування потрібних постачальників. Суть її полягає в тому, що згідно зі статтею 20 Закону України "Про державні закупівлі", для проведення процедури торгів має бути подано не менше двох пропозицій, однак в дію норми закону вступають в разі, коли вартість закупівлі перевищує 200 тисяч гривень. Але, розбивши тендер на дві або кілька сум нижче порогової, недобросовісні замовники уникають проведення прозорого аукціону.

"Мова йде, зокрема, про об'явлений 5 грудня 2017 тендер UA-2017-12-05-004018-c на закупівлю медичних матеріалів (пов'язки атравматичні мазеві, губчасті і гідроколоідні, необхідні для догляду за післяопераційними ранами, опіками, пролежнями, діабетичними і трофічними виразками і т.д.) загальною вартістю 199 700 грн. Як бачимо, "дивним" чином сума закупівлі тільки на 300 гривень не дотягує до порогового значення, регламентованого законодавством. Раптом, всього за 2 дні 7 грудня 2017, той ж медичний заклад оголошує другий тендер UA-2017-12-07- 002187-a - з таким же предметом закупівлі, але вже на суму 49 900 грн", - пише видання.

Обидва тендера містять одні й ті ж торгові марки (Grassolind® neutral, PermaFoam, Syspur-derm®, Hydrocoll®) в описі тендерного завдання. Згідно з міжнародним реєстром торгових марок, власником даних торгових марок є компанія Paul Hartmann AG.

Тендерний комітет лікарні в порушення закону включив в специфікацію назву конкретних торгових марок і вже на першій стадії закупівлі створивши штучний бар'єр для участі продукції інших виробників, крім Paul Hartmann AG. Таким чином, єдиним учасником і переможцем обох тендерів стало ТОВ "Архімед Медікал", яке є ексклюзивним імпортером продукції Paul Hartmann AG в Україні.

Директором та засновником ТОВ "Архімед Медікал" є Романьок Микола.

Він також має відношення до підприємств ТОВ "Український інститут протипожежної експертизи" і ТОВ "Хелскеа", які фігурують в декількох кримінальних виробництвах, зокрема, пов'язаних з заволодіння бюджетними коштам, виділеним установам охорони здоров'я на закупівлю медичних виробів шляхом підробки сертифікатів відповідності на зазначені медичні вироби і реалізації за бюджетні кошти неякісних і не забезпечених гарантійним та сервісним обслуговуванням медичних виробів.

Головлікарем Київської міської клінічної лікарні №2 в даний час є Дороніна Людмила Леонідівна, однак протягом тривалого часу (з 25 травня 1998 по 26 вересня 2019) клініку очолював Воронін Анатолій Васильович.

Згідно з декларацією Вороніна за 2018 рік, при заробітній платі 250 320 грн за рік і пенсії медик має не тільки квартирою в столиці, а й житловим будинком на 200 квадратів у Гостролуччі, земельними ділянками у Київській та Кіровоградській областях.