Займалася рекламою і служила в ЗСУ: що відомо про Звіробій, у якої пройшли обшуки

Волонтер Маруся Звіробій, в будинку якої 28 листопада було проведено обшуки, до війни володіла веб-студією, а з початком агресії Росії організувала підготовку для українських добровольців.

Про це повідомляє "24 канал".

Справжнє ім'я Звіробій - Олена Анатоліївна Самбул (Біленька). Своє прізвисько Маруся вона отримала від учасників акцій протесту на Майдані, на честь соратника Нестора Махно отамана Марії Никифорової. Звіробій згодом додали добровольці "Правого сектора".

Звіробій здобула освіту в сфері журналістики. До Майдану займалася приватним підприємництвом, володіла веб-студією, викладала дизайн, займалася рекламою. Входить в українське геральдичне товариство. Розробляла, зокрема, емблему Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, нагрудні знаки "Шахтарська слава", герби і прапори для населених пунктів Глеваха, Калинівка, Тростинка, Іванковичі.

Під час протестів 2013-2014 років входила до складу політичного крила "Правого сектора". Після початку агресії Росії створила полігон під Києвом, на якому волонтери-інструктори, які мають військову спеціальність, навчали початкової військової підготовки бійців збройних сил України і добровольчих батальйонів перед виїздом на фронт. Як зазначається, згодом цей центр підготовки отримав назву "Марусиного полігону", а його випускників називали "Марусиним ведмедями"

Сама підписала контракт, вступивши в ЗСУ. У 2015 році Маруся зі своєю командою почала співпрацювати з 79 бригадою ВДВ, готуючи для них бійців на контрактну службу. 1,5 року вона була керівником мобільної інструкторської групи в 199 навчальному центрі ВДВ, а після цього пішла служити в Національну гвардію.

На початку 2019 року, за підтримки командувача Десантно-штурмових військ Михайла Забродського і начальника Генерального Штабу Віктора Муженко повернулася з новим проектом, який впроваджувався в окремому розвідувальному батальйоні ДШВ. Звільнилася з лав ЗСУ за станом здоров'я. Звання - старший солдат.

Варто відзначити, що раніше правоохоронці відкрили кримінальну справу проти народного депутата від "Європейської солідарності" Софії Федини та волонтера Марусі Звіробій після їх скандального відеозвернення до президента України Володимира Зеленського.

Як повідомляв "Апостроф", слідчі ДБР спільно з СБУ направили в Генеральну прокуратуру України проект повідомлення про підозру в загрозі вбивства президента України Володимира Зеленського нардепу від "Європейської солідарності" Софії Федіній.