RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Світу загрожують "пекельні" війни через брак води: названо "гарячі точки"

Вчені Тихоокеанського інституту штату Каліфорнія перерахували п'ять точок на карті світу, де можуть спалахнути збройні конфлікти навколо води.

Як повідомляє "Апостроф" з посиланням на The Economist, вибухонебезпечні регіони розташовані біля річок Колорадо, Ганг-Брахмапутра, Інд, Ніл і Тигр-Євфрат.

У всіх цих випадках країни пониззя обурюються впливом на свої води країн верхів'я.

На думку дослідників, вода завжди грала роль у конфліктах, іноді вона є їх спусковим гачком.

"Бої за пасовища в центральній частині Малі в цьому році привели до масових вбивств і переселення 50 тисяч чоловік", - сказано в звіті інституту.

Вчені відзначили, що конфлікти навколо води стають все більш поширеними. Створена ними база даних включає в себе більше 900 прикладів і показує явне зростання числа таких конфліктів в останні роки.

У звіті також відзначено збільшення кількості атак на цивільні системи водопостачання. "Дійсно, в більшості випадків там, де в цьому році велися війни, такі системи були під прицілом - наприклад, в Сирії, Україні та Ємені", - заявили дослідники.

За їх словами, іноді сама вода може бути використана в якості зброї, наприклад, коли спартанці отруїли питну воду в Афінах на другому році Пелопоннеської війни, в 430 році до нашої ери.

Або, як у минулому році, коли терористичне угрупування "Аш-Шабааб" відвело воду з річки Джуба в Сомалі і викликало повінь.

Як повідомляв "Апостроф", після окупації Криму Україна припинила поставки прісної води на півострів. Недостатнє водопостачання регіону змушує жителів виснажувати місцеві водойми.