RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Зібрав 14 гектарів землі: в ЗМІ розповіли про тіньові схеми журналіста-латифундиста Стукала

Журналіст Олексій Стукало, якого ЗМІ недавно звинувачували у вимаганні 2 тисяч доларів від онкохворої пенсіонерки в селі під Києвом, виявився латифундистом, однак законність походження земельних ділянок викликає сумніви.

Про це пише "Народна правда".

За даними держреєстру прав на нерухоме майно, у власності Стукала 6 земельних ділянок площею майже 14 га (2,45 га, 3,28 га, 1,22 га, 1,26 га, 3,47 га, 1,85 га). Землі сконцентровані в місті Корюківка Чернігівської області, частина з них з позначкою "платне володіння і користування" терміном на 25 років. Землі Стукало почав збирати з 2013 року. Три ділянки він отримав в спадок, походження ще трьох - невідомо. У розпорядженні місцевої ради Корюківки зазначено, що на дільниці площею 3,2 га, 1,2 га та 2,4 га Стукало отримує "правовстановлюючі документи замість сертифіката на право на земельну частку (пай) по колишньому КСП ім. Горького". Правові підстави рішення в документі відсутні. Сукупна вартість ділянок перевищує мільйон гривень.

Ділянки в Корюківці Стукало здає в оренду ТОВ "Китайсько-українська аграрна компанія "Фанда".

При цьому Стукало виступає рішуче проти відкриття ринку землі, можливо, тому, що він унеможливить традиційну земельну оборудку: за безцінь брати була розпайовану землю у пенсіонерів і передавати її за ринковою ціною в суборенду приватним компаніям.

У Бузовій Стукалу належить квартира і ділянка площею 0,15 га, оформлена на його дружину Ларису. Офіційна вартість цієї ділянки занижена приблизно з 500 тисяч грн до 110 тисяч грн. Крім того, в реєстрі нерухомості відсутнє судове рішення, на підставі якого було зареєстровано право власності на квартиру, в Єдиному державному реєстрі судових рішень його теж немає.

Маючи у власності масив землі в Чернігівській області, квартиру і ділянку в с. Бузова, Стукало вимагав у Бузівської сільраді безкоштовної передачі йому у власність ще 15 соток землі з комунальної власності. У концентрацію землі в Бузовій, ймовірно, повинна була увійти і ділянка Олени Кравчук, однак Стукало вирішив відмовитися від угоди.

Раніше Стукало працював в Gordon.ua, студії Савіка Шустера, ZIK, зараз працює гостьовим редактором на телеканалі ATR. Його дружина в Facebook продає штучні ялинки, проте в Єдиному держреєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців ніякого бізнесу на ім'я Лариси Стукало не з'являлося. Значить, вона працює в тіньовому секторі.

Раніше мешканка Бузової Олена Кравчук звинуватила Стукало в погрозах, переслідуванні і вимаганні грошей. За словами жінки, журналіст запропонував їй продати земельну ділянку, оскільки вона не була приватизована, сторони домовилися про нижчу ціну. Покупець вніс завдаток в розмірі 1000 доларів, і повинен був сам електрифікувати ділянку. Пізніше він відмовився від угоди - приватизувати землю і підвести комунікації повинна була пенсіонерка за свій рахунок. Коли жінка майже завершила оформлення, Стукало відмовився викуповувати ділянку і, погрожуючи судами, став вимагати від пенсіонерки повернути завдаток у подвійному розмірі - 2000 доларів.