Українців напередодні свят почали атакувати карткові шахраї: як уберегтися

На початку грудня активізувалися шахраї, які виманюють з карток українців гроші через SMS-повідомлення про несподіваний "виграш".

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Обозреватель".

Афера починається з несподіваного повідомлення на телефон про зарахування на мобільний рахунок 259 000 грн. Щоб отримати ці гроші, аферисти пропонують зателефонувати за вказаним номером, де автовідповідач записує дані клієнта: ПІБ, дату народження, точну адреса проживання. Незабаром аферисти передзвонюють, щоб дізнатися дані паспорта, його номер і код ІПН для того, щоб виплатити "виграш".

В подальшому шахраї крадуть з допомогою функції онлайн-заміни SIM-карту і дзвонять від імені жертви на гарячу лінію банку, отримують доступ до онлайн-банкінгу і роблять з банківським рахунком все, що завгодно.

Журналісти видання припускають, що "розлученням" українців займається якась компанія під назвою "7-бажань". Вона світилася в новинах ще в лютому 2019 року, коли жертвами аферистів стали жителі Дніпра. Того разу користувачам різних мобільних мереж прийшла SMS-розсилка з текстом: "Ваш статус" Переможець "! Ми Готові вручіті 259 000 грн! Тел (044) 503-33-35".

Заступник директора Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА Олеся Данильченко зауважила, що найчастіше такі дзвінки йдуть з непідконтрольних Україні територій "Л/ДНР". У зв'язку з цим експерт порекомендувала хитрий спосіб викрити шахраїв.

"З огляду на, що більшість таких дзвінків надходить з окупованих територій, де є складнощі з використанням української мови, ми радили людям говорити українською, і таким чином выдлякувати шахраїв", - порадила Олеся Данильченко.

Як повідомляв "Апостроф", раніше шахраї вигадали нову схему обману з банківськими картами, яку вони втілили з "знайденим" гаманцем.