RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Наказано програти: Кабмін планує, що українці, які грають, будуть "спускати" по кілька тисяч грн на рік

Дев'ять мільярдів гривень річних надходжень до бюджету планує отримувати уряд України від грального бізнесу.

Про це розповіла представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Олена Шуляк, повідомляє РБК-Україна.

"У жовтні Кабмін подавав законопроект №2285. У цьому варіанті було передбачено надходження до бюджетів різних рівнів. Це 9 мільярдів гривень, а з них 4 мільярди вже були враховані в спеціальному фонді, в прийнятому бюджеті на цілі медицини і освіти. Тому дуже важливо, щоб альтернативні версії законопроектів також були б такими ж з точки зору надходжень до бюджетів", - заявила Шуляк.

Нескладні підрахунки показують: щоб набралася така сума, українці, що беруть участь в азартних іграх, повинні програвати більше 10 тис грн щорічно.

Слід зазначити, що якщо спиратися на дослідження соціологів, близько 15% людей в суспільстві в тій чи іншій мірі беруть участь в іграх на гроші. За даними міністра Кабміну Дмитра Дубілета, чисельність населення в Україні становить 37,8 млн осіб, а з них працездатних порядку 16,6 млн.

Якщо припустити, що 15% з цього числа людей - цільова аудиторія грального бізнесу, то просто щоб набігла сума 9 млрд, кожен такий громадянин повинен за рік програти близько 3,5 тис грн. Однак це тільки "прямі" підрахунки - а на ділі ж не весь програш українців піде державі, а лише частина у виді податків, які буде сплачувати гральний бізнес. З цієї точки зору, зазначені 3,5 тис грн "програшу" потрібно як мінімум потроїти, а то і помножити на 4 або 5. Таким чином і набігає понад 10 тис грн на рік на кожного граючого.

Відзначимо, що це далеко не перший раз, коли уряд оперує ще неотриманими "гральними мільярдами". Причому цифри називаються щоразу різні. Так, колишня глава Мінфіну Наталія Яресько в 2015 заявила про намір отримати від ігорки 5 млрд грн. Зовсім недавно глава парламентського комітету Данило Гетманцев називав суму в 4,5 млрд. А експерти, які, за їхніми словами, реально оцінюють ситуацію, і зовсім оперують цифрами близько 2 млрд. Такі дані можуть говорити про те, що реальних підрахунків, скільки бюджет отримає після легалізації, ніхто раніше не проводив.