Вчені виявили давньоєгипетську "гру смерті", схожу на нарди: фото

Вчені виявили найбільш ранню версію настільної гри древніх єгиптян під назвою сенет, що означало "гра смерті", і описали її правила і призначення.

Про відкриття розповідає журнал Science.

Відкриття зробила Група археологів на чолі з Уолтером Кріст з Маастрихтського університету.

Гра сенет давно відома вченим. Її зображення нерідко зустрічаються на фресках, що прикрашали гробниці. Також відомо, що стародавні єгиптяни ставилися до своїх настільних ігор дуже серйозно. Для них це була навіть не гра, а якийсь культ.

У новому дослідженні археологи детально описують найбільш ранню версію цієї гри, знайдену в фондах Розенкрейцерського єгипетського музею, а також її правила, "підглянуті" в давньоєгипетських текстах. Уолтер Кріст зазначає, що гра сенет чимось нагадувала нарди. З часом вона знайшла сакральний сенс і перетворилася в гру, що має глибокі зв'язки з потойбічним життям. Сама гральна дошка представляла собою підземний світ.

Вивчивши фрагменти стародавніх текстів, єгиптологи припустили, що в сенет грали двоє людей. Ймовірно, кожен з них отримував по п'ять фігурок, які пересувалися по сітці з 30 квадратів, розташованих у три ряди по 10 квадратів в кожному.

Перед своїм ходом гравці кидали якийсь древній еквівалент сучасних ігрових кубиків. Це допомагало визначити, на скільки квадратів гравець повинен був пересунути одну зі своїх фігурок. Перемагав той гравець, чиї фігурки в повному складі першими досягали фінішного 30-го квадрата, розташованого в нижньому правому куті дошки.

Квадрати з 26 по 29 були прикрашені символами, які мали особливе значення. Можливо, вони дозволяли фігурці зробити "зайвий крок" або, навпаки, змушували пропустити хід.

Раніше не було доказів того, що сенет була чимось іншим, ніж формою розваги. Але єгиптологи помітили, що близько 4300 років тому в гробницях почали з'являтися зображення покійних, що грають в сенет проти своїх живих друзів або родичів.

Вивчення древніх текстів показало, що приблизно в той період часу гра сенет стала розглядатися як якийсь канал спілкування між мертвими і живими.

Протягом наступного тисячоліття єгипетські тексти описували цю гру вже як відображення руху душі через царство мертвих, зване Дуата, до загробного життя. Приблизно 3300 років тому змінилася і сама ігрова дошка. На ній, наприклад, з'явилися три ієрогліфа у вигляді птаха, які в Стародавньому Єгипті символізували душу.

До речі, на виявленій в музеї дошці таких ієрогліфів ще немає. Однак в квадраті під номером 27 є простий хрестик. У Стародавньому Єгипті це був символ води. Додамо, що гра сенет вийшла з моди близько 500 року до нашої ери.

Як писав "Апостроф" раніше, на узбережжі Нідерландів виявили сотні артефактів, вік яких перевищує десятки тисяч років. Вони доводять, що в далекій давнині тут був Доггерланд, який займав більшу частину суші, яка зараз знаходиться на дні Північного моря.