RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Тропічні ночі і аномалії взимку: кліматолог розповіла, до чого готуватися українцям

Внаслідок кліматичних змін в Україні очікується більше спекотних днів і "тропічних" ночей, і в той же час можливі дні, коли буде випадати величезна кількість опадів. Ці моменти можуть негативно вплинути і на здоров'я населення, і на урожай в країні.

Про це розповіла кліматолог Світлана Краківська в інтерв'ю виданню "Букви".

Так, за її словами, нинішня зима без снігу може бути трактована як посуха, і саме це явище - удар по українському врожаю.

"Нічого хорошого така зима не несе. Снігу немає, але ніхто не гарантує, що не буде морозів. Озимі можуть вимерзнуть. У нас 8 місяців опадів випадає менше норми. По суті, це посуха. І не факт, що навесні за добу не випаде місячна норма опадів. Ця непередбачуваність - те, що з'явилося у нас через зміни клімату. І це погано для природи, для економіки, для людини... Влітку в Україні буде більше днів з температурою вище 30 градусів, більше ночей з температурою вище 20 - тропічних. Діятиме накопичувальний ефект спеки на здоров'я, самопочуття людини", - уточнила кліматолог.

Також кліматолог розповіла про шкідливий вплив промислових викидів на екологію і несправедливий підхід країн-світових лідерів, пов'язаний з їх контролем.

"Ті, хто виробляв найбільше викидів в ХХ столітті, вже розвинулися настільки, щоб дозволити собі більш екологічно чисте виробництво, модернізацію. А країни бідніше розвинутися не встигли - а їм скорочувати треба також. Країни, які приймають рішення про долю світу в цілому розвинені, а країни, які зниження викидів зачеплять найбільше, такого голосу не мають. найбільше від змін клімату постраждають країни, в яких викидів майже і не було. Острівні або африканські", - зауважила вона.

Як повідомляв "Апостроф", раніше рятувальні служби попередили українців про погіршення погодних умов на середину лютого.