RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Спроба розкрутити корупційну історію завершилася фіаско: експерт висловився про справу НАБУ і САП по "Роттердам+"

Справа "Роттердам+" стала для НАБУ і САП баластом, і вони її затягують, щоб зберегти обличчя.

Про це написав член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в Facebook, передає "Обозреватель".

"Швидше за все в САП розуміють, що справа "Роттердам+" вже стала баластом і підсилює негативний імідж антикорупційних органів. Тому йде пошук "чистого" виходу із ситуації. НАБУ і САП потрапили в яму, яку копали чи для Вовка з НКРЕКУ, чи для працівників ДТЕК. Тепер в НАБУ і САП доведеться шукати пояснення на які "розслідування" були витрачені кошти платників податків, оскільки результату по "Роттердама+" немає", - написав Корольчук.

На думку експерта, правоохоронці навмисно затягують розслідування, адже немає доказів за складом злочину, і в суді справа розвалиться.

"Матеріали справи свідчать, що навіть для застосування заходів щодо екс-членів НКРЕКП або ДТЕК не було правових підстав. Склад злочину не доведено, а доказова база побудована на припущеннях", - вважає Корольчук.

Він нагадав, що глава НАБУ Артем Ситник визнав відповідність методики розрахунку вартості вугілля за формулою "Роттердам+" ринковим умовам, а також схожість формули із введеною урядом формулою для розрахунку ціни на газ "Амстердам+". Це, на думку Корольчука, мало поставити остаточну крапку в справі, з якою намагалися розкрутити "велику корупційну історію".

"Спроба розкрутити з "Роттердам+" скандальну корупційну історію завершилася фіаско. Схоже, що в САП цього не зрозуміли і далі крутять пластинку зі старою мелодією", - підсумував Корольчук.

Раніше глава НАБУ Артем Ситник заявив, що прийнята урядом 28 січня 2020 року формула розрахунку ціни на газ з прив'язкою до його вартості на нідерландському газовому хабі TFF ("Амстердам+") є схожою з формулою визначення ціни на вугілля "Роттердам+".

Методологія розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (формула "Роттердам+") була затверджена Нацкомісією, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, 3 березня 2016 року. Відповідно до неї, вугільна складова в тарифі на електроенергію була заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам-Роттердам- Антверпен). З 1 липня 2019 року в зв'язку з введенням в Україні нового ринку електроенергії дія формули "Роттердам+" припинилася.