RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 квітня

14 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

"Даха Браха" та інші: названо імена лауреатів Шевченківської премії-2020

Національну премію України імені Тараса Шевченка в номінації "Література" в 2020 році отримають відразу два лауреата, а в номінації "Кіномистецтво" премію вирішили не присуджувати.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Суспільне".

Як стало відомо виданню, комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка визначив лауреатів у всіх номінаціях, окрім "кіномистецтва". На думку членів комітету, представлені номінанти - фільм "Какофонія Донбасу" Ігоря Мінаєва і документальний фільм "Дім" слово "Тараса Томенка - не відповідають за масштабом суті премії.

У номінації "Література" в 2020 році буде відразу два переможці - Маріанна Кіяновська з книгою віршів "Бабин Яр. Голосами" і Тарас Прохасько зі збіркою есе "Так, але ...".

Лауреатом в номінації "Публіцистика, журналістика" стала військова кореспондентка Євгенія Подібна з книгою "Дівчата зрізають коси", в якій зібрані спогади 25 жінок, які брали участь в російсько-українській війні в складі Збройних сил України і добровольчих підрозділів в 2014-2018 роках.

У номінації "Музичне мистецтво" перемогла українська етно-хаос гурт "ДахаБраха" (Марк Галаневич, Ніна Гаренецька, Олена Цибульська, Ірина Коваленко) з альбомом "Шлях" (2016), а в номінації "Візуальні мистецтва" - мистецький проект "Карусель" Олександра Глядєлова.

Створена в 2015 році опера-реквієм "Іов" ( "Iyov") Влада Троїцького, Романа Григоріва і Іллі Разумейко - лауреат в номінації "Театральне мистецтво".

Як повідомляв "Апостроф", раніше українцям представили нову незвичайну колекцію іграшок - це фігурки відомих українських літераторів, яких зобразили у вигляді бійців ЗСУ.