RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Вчені знайшли застиглу в бурштині частину тварини, що жила мільйони років тому: фото

Дослідники з Німеччини вивчили під мікроскопом лапу рідкісної викопної ящірки, яка застигла в бурштині близько 15-20 мільйонів років тому.

Результати дослідження було представлено в журналі PLOS ONE.

Крихітна лапа, яка може поміститися в наперсток, була знайдена в домініканському бурштині. Вчені встановили, що кінцівка належить викопній ящірці з роду Anolis. Представники цього роду ігуаноподібних існують і зараз. Датування показало, що в смоляну пастку ящірка потрапила близько 15-20 мільйонів років тому.

Дослідники відзначають, що кожну деталь цього рідкісного викопного добре видно під мікроскопом. Але зовні дуже хороший стан виявився оманливим: кістка в значній мірі розклалася і хімічно трансформувалася, так що від первісної структури залишилося дуже мало.

Численні знахідки доводять, що бурштин є ідеальним консервантом. Однак в цьому випадку його звання не справдилося. Вчені припускають, що смола навіть прискорила процес розкладання кісткової тканини ящірки. Це сталося через те, що лапка виявилася зламаною в двох місцях. Ймовірно, ці сліди зубів нападу на ящірку хижака. Виявити рани допомогло сканування на комп'ютерному томографі. Воно ж показало, що один з переломів оточено невеликою припухлістю.

Якраз в цьому місці вчені виявили найтоншу тріщину не тільки в кістці, але і в самому бурштині. Це означає, що застигла смола протягом якогось періоду часу не захищала лапку від впливу навколишнього середовища. Крізь тріщину проникали багаті різними мінералами розчини, які запустили хімічний процес розкладання.

Вчені кажуть, що якби лапу вдалося витягнути з бурштину, вона могла б тут же розсипатися в прах. Знахідка корисна ще й тим, що вона дозволила дослідникам дізнатися нові деталі про процес скам'яніння органіки.

Як раніше повідомляв "Апостроф", на півночі Китаю вчені виявили водорість, вік якої може складати близько мільярда років.