RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Вчені відкрили таємницю створення Всесвіту: в чому суть відкриття

Вчені відкрили нову елементарну частинку, яка може виявитися тією самою темною матерією. Таким чином, гексакварк D* може дати відповідь на одну з найбільших загадок. Адже з темної матерії складається приблизно чверть Всесвіту.

Про це пише Newsweek.

Вчені підозрюють темну енергію у виконанні ролі рушійної сили розширення Всесвіту. І на неї припадає 68% всього сущого. Решта 5% - це видимий світ, який включає всі зірки, планети і галактики. Вчені знають про існування темної матерії завдяки гравітаційній силі. Вважається, що без темної матерії галактики просто розпалися б.

Але оскільки вона не виділяє і не поглинає світла, її не можна побачити. Вчені не знають, що вона таке насправді. Кілька елементарних частинок зараз стали кандидатами на роль тієї самої темної матерії. Тому вчені зараз проводять експерименти з використанням коллайдерів, щоб скоротити ряд претендентів.

У новому дослідженні вчені Михайло Башканов і Деніел Уоттс з Університету Йорка у Великобританії висунули нового кандидата, який може бути темною матерією.

"Матерія навколо нас складається з молекул, молекули складаються з атомів, атоми - з атомних ядер, навколо яких кружляють електрони. Атомні ядра діляться на протони і нейтрони. Ті, в свою чергу, складаються з кварків. Таким чином, кварки - це будівельні блоки матерії , - пояснив Башканов.

Зазвичай, протони і нейтрони складаються з трьох кварків. Але протягом останніх років вчені виявили екзотичні елементарні частинки з чотирьох і п'яти кварків. Їх називають тетракварк і пентакварк.

Гексакварк, який складається з шести елементарних блоків, також був недавно відкритий. За словами Башканова, він складається тільки з легких кварків.

"Факт в тому, що можна утворити D*, якщо зіштовхнути протони і нейтрони. Ми переконані, що ця частка дуже компактна, незважаючи на те, що містить шість кварків в собі. Вона, швидше за все, має розмір протона, який складається всього з трьох кварків", - пояснив учений.

На його думку, є ряд причин, чому D* може бути темною матерією. По-перше, ця частка дійсно існує. По-друге, в ранньому Всесвіті було багато кварків з високою щільністю, що схоже на умови лабораторних експериментів. Нарешті, вчені знають, що частинки з бозонами можуть формувати Бозе-ейнштейнівські конденсати, яких теж вважають претендентами на роль темної матерії.

"Тому у нас є причина (гексакварки - це бозони) і можливість (висока щільність в ранньому Всесвіті)", - пояснив Башканов.

"Але ми ще нічого не знаємо про здібності. Ми не знаємо, чи дозволяє взаємодія між гексакварками формувати конденсат з бажаними властивостями. Ми зараз працюємо над цим питанням", - додав учений.

За його словами, ще на багато питань потрібно дати відповідь. Але висунута ним і його колегою гіпотеза цілком придатна для перевірки.

Як раніше повідомляв "Апостроф", японські астрофізики виявили незвичайні рухи газових хмар поблизу центру Чумацького шляху, які можуть свідчити про існування там чорної діри проміжного класу .