RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

​Старий метод може допомогти: вчені розповіли, як боротися з коронавірусом

Антитіла до SARS-Cov-2 (збудника нинішньої пандемії), наявні в сироватці крові пацієнтів, які нещодавно перехворіли цим коронавірусом, можуть потім вводити іншим людям.

Про це повідомляє ресурс The Journal of Clinical Investigation.

Відзначають, що пасивна терапія антитілами застосовувалася ще в кінці позаминулого століття, а в ХХ столітті допомогла зупинити спалах таких захворювань, як кір і поліомієліт. Вчені з Університету Джонса Хопкінса вважають, що цей метод може бути використаний і сьогодні.

Введення антитіл це не вакцинація, і такий захід не буде запобігати захворювання довго, але він забезпечить ще не захворілившим людям короткочасний захист.

Дослідники відзначають, що, з огляду на велику кількість ти, що вже видужали, отримати антитіла сьогодні нескладно. Гарна вивченість самого методу дозволить швидко розгорнути систему допомоги, тоді як багато методі захисту, що розробляються зараз, вимагають ще досить довгих перевірок.

"Розгортання цього варіанту не вимагає досліджень або розробок. Він може бути розгорнутий протягом декількох тижнів, так як спирається на стандартну практику роботи банків крові", - розповів імунолог Артуро Касадевалл.

Якщо витягти і обробити антитіла, їх можна буде вводити насамперед людям із груп ризику, неінфікованим членам сім'ї зараженого пацієнта або для зміцнення імунітету медичних працівників, які борються на передовій коронавірусного фронту і піддаються постійному впливу патогенів.

Дослідники відзначають, що пасивне введення таких антитіл - єдиний засіб забезпечення негайного імунітету сприйнятливих людей. Вони можуть, в залежності від кількості і складу препарату, що вводиться, антитіл, захищати від декількох тижнів до декількох місяців.

Варто вказати, що зараження медпрацівників - одна з ключових проблем в епіцентрах захворювання: їх не вистачає, навіть якщо всі здорові, а кожен хворий лікар або медсестра - втрачені життя пацієнтів.

На цьому тлі команда пропонує використовувати реконвалесцентну сироватку в якості екстреної відповіді. Схожі заходи застосовували проти інших коронавірусних захворювань, включаючи SARS1 і MERS. Звичайно, COVID-19, будучи пандемією, має набагато більший масштаб, але цей сумний факт навіть допоможе в створенні запасів реконвалесцентних сироваток, оскільки буде куди більше число пацієнтів, які перехворіли на коронавірус.

Це не панацея, однак вчені відзначають, що укупі з карантинними заходами і зусиллями щодо підвищення рівня особистої гігієни метод може допомогти згладити криву зростання кількості хворих: це, в свою чергу, допоможе системам охорони здоров'я не захлинутися в потоці хворих і не втрачати пацієнтів через одномоментний брак персоналу та обладнання.

Разом з тим у справі все ще багато невідомого, в тому числі те, скільки такої сироватки необхідно для ефективного захисту. За непідтвердженими на сьогодні даними, в Китаї вже почали подібну терапію. Сам факт формування антитіл у перехворілих підтверджений.

Нагадаємо, що в Міністерстві охорони здоров'я України підготували детальну інструкцію з безпеки у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Як повідомляв "Апостроф", нідерландські вчені виявили антитіло, яке блокує інфекцію, викликану коронавірусом COVID-19.