У Китаї від "загадкового" хантавірусу помер чоловік: лікарі пояснили, чому не треба панікувати

У Китаї від вірусу тваринного походження, відмінного від недавнього спалаху коронавірусу, помер чоловік з провінції Юньнань. Ліки від нього немає, але лікарі просять не панікувати.

Чоловік, вік якого не повідомляється, їхав в чартерному автобусі в сусідню провінцію. Після його раптової смерті медики швидко встановили діагноз - хантавірусний кардіопульмональний синдром. Це захворювання викликається вірусом відомим як хантавірус.

Решту 32 людини з автобуса були відразу поміщено в карантин. Поки немає відомостей про те, чи є серед них заражені.

Хантавірусний кардіопульмональний синдром являє собою важке респіраторне захворювання, що викликається хантавірусом. Цей вірус переноситься гризунами, залишається в їх сечі і передається повітрям.

За даними Центру з контролю за інфекційними захворюваннями США, ризик зараження вкрай високий навіть для абсолютно здорової людини.

До недавнього часу не були відомі випадки, щоб хантавірус передавався від людини до людини, але сам по собі вірус слабо вивчений. Про нього стало відомо лише в 1970-х роках в США, коли було встановлено зв'язок між певним вірусом у польових мишей і лихоманкою часів Корейської війни.

Ніякого лікування або вакцини від хантавірусу поки не існує.

Однак, багато відомих медикиів після новини про смерть китайського чоловіка, поспішили запевнити громадськість у тому, що мова не йде про коронавірус № 2.

"Це - істерія, - коментує Стефані Сміт, канадський інфекціоніст з університету Альберти. - Хантавірус у нас присутній давно".

З ним згоден і оглядач Independent Ендрю Гріффін.

"Побоювання сильно перебільшені. Хантавірус не може зрівнятися з коронавірусом за ступенем небезпеки", - сказав він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше смертельний коронавірус може залишатися життєздатним і заразним у вигляді крапель.

Також вчені зробили сенсаційну заяву про те, як з'явився коронавірус.