RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Удар по освіті і боротьбі з коронавірусом: український вчений жорстко пройшовся по планах Кабміну

Кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України Антон Сененко розкритикував плани Кабміну стосовно зменшення фінансування певних освітніх та наукових напрямків через карантин спричинений пандемією коронавірусу.

Про це він написав у Facebook.

"Всі надбання у реформуванні науки, освіти та культури, з такими зусиллями вистраждані за останні 6 років - під загрозою знищення. Знищення у найпростіший і найпримітивніший спосіб", - йдеться в повідомленні.

Він пише, що в країні під виглядом секвестру бюджету зрізаються шалені кошти з надзвичайно важливих позицій

"Ми роками чекали запуску прозорого грантового фінансування науки - через Національний фонд досліджень. Конкурсу, куди міг податися будь-який вчений зі своїми ідеями, де найкращі науковці, в т.ч. закордонні "сидять" в журі і віддають фінансування найкращим. Зробити це так, як це прийнято робити в усьому світі, в розвинених країнах. Дати інструмент підтримки найкращих, аби вони отримували більше і досліджували найактуальніші наукові проблеми", - пише він.

За його словами, у боротьбі з коронавірусом не допоможе збільшення фінансування МВС.

"Не допоможуть автозаки та дубінки. Допоможуть лише оснащені лабораторії, реактиви, клітинні культури та високооплачувані фахівці з мікроскопами, піпетками, пробірками тощо. Саме ці 500 мільйонів абсолютно спокійно можна скерувати на програми підтримки медико... біо... вірусо... чи щосьтамлогічного напрямку в рамках НФД, розвивати спроможність робити тести на коронавірус, вакцини, ліки тощо. Ні. Окрім того, що досі недофінансована розробка тестів, Уряд має намір знищити і НФД. Це, по суті, фатальний удар для усієї реформи науки, тому що науки без грошей не буває, а розвиненої держави без науки - тим більш", - вважає науковець.

Він прикріпляє скріншот допису екс-міністра освіта Анни Новосад, яка також розкритикувала плани Кабінету Міністрів.

Як раніше повідомляв "Апостроф" західні фахівці змогли виявити ще один симптом коронавірусу, про який раніше наука не знала. Офтальмологи з США відзначають, що цим симптомом є почервоніння і дискомфортний стан очей, викликані запаленням.