RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Страсті Христові: цікаві факти про знаменитий фільм про розп'яття Ісуса

Драма "Страсті Христові" режисера Мела Гібсона, що розповідає про останні дні земного життя Ісуса Христа, стала одним з найкасовіших фільмів з рейтингом "R" в світовому прокаті.

"Апостроф" з посиланням на Filmpro розповідає про п'ять цікавих фактів про фільм.

Про виконавця головної ролі Джеймса Кевізела

Акторові Джеймсу Кевізелу, знайомому сучасним глядачам за серіалом "В полі зору", на зйомках "Страстей Христових" довелося пройти чимало випробувань. Грим займав до десяти годин щодня, тому актор практично не спав - після нанесення гриму була ще досить довга знімальна зміна (до того ж після гриму на тілі з'являлися пухирі).

Щоб рани здавалися більш реалістичними, було прийнято рішення використовувати 3D-трансфери - спеціальні перекладні об'ємні картинки, які імітували рани і синці. Сліди від батогів наносилися так само. Щоправда, пару раз акторові дісталося батогом по-справжньому, від чого, за чутками, на його тілі досі залишився шрам. Хрест, який довелося нести Джеймсу Кевізелу, не був бутафорським, важив він близько 70 кілограмів.

Про мову фільму

Мел Гібсон хотів домогтися максимальної реалістичності, тому сценарій, спочатку написаний англійською, перевели на так звану народну (вульгарну) латинь, що являла собою розмовний різновид мови. Частково в підсумковому варіанті тексту присутній реконструйована арамейська мова. На думку режисера, глядач, який не знає цих мов, і так мав зрозуміти, що відбувається на екрані, адже історія Ісуса Христа знайома всім. Однак після монтажу він здався - і забезпечив свою кінокартину субтитрами. Акторам під час зйомок доводилося завчити текст незнайомою мовою, а потім перед камерою повторювати його до тих пір, поки консультант по вимові не залишиться задоволеним.

ДИВІТЬСЯ ФІЛЬМ "СТРАСТІ ХРИСТОВІ"

Про сценарій

В основу сценарію, за словами Мела Гібсона і його співавтора Бенедикта Фіцджеральда, були покладені чотири канонічні Євангелія: від Матвія, від Марка, від Іоанна і від Луки. Також для створення історії були використані фрагменти Старого і Нового Заповітів. Писався сценарій протягом декількох років. До зйомок Гібсон приступив тільки в 2002-му, а ідея фільму у нього з'явилася ще в 80-х роках.

Про скандали і віковий рейтинг

Ще до прем'єри в 2004 році драма "Страсті Христові" опинилася в центрі скандалу: її критикували і політики, і кінематографісти. Вони побоювалися, що фільм може спровокувати антисемітські настрої в світі. У деяких країнах показ був обмежений, а десь і зовсім заборонений. Фільм отримав вікової рейтинг "R" (глядачам до 17 років перегляд дозволений тільки в супроводі батьків), але це не завадило йому заробити в світовому прокаті $609,5 млн (при бюджеті в $30 млн). До цього дня "Страсті Христові" в рейтингу найкасовіших фільмів з віковим цензом "R" посідають шосте місце.

Про продовження

Зараз Мел Гібсон працює над продовженням фільму "Страсті Христові". Спочатку Гібсон планував перейти до зйомок вже на початку 2020 го, щоб випустити нові "Страсті Христові" на екрани в 2021 році. Пандемія коронавірусу цей процес ускладнила - ймовірно, якісь нові дані з'являться після того, як епідеміологічна обстановка дозволить відновити роботу.

Як повідомляв "Апостроф", в суботу, 18 квітня, відбудеться урочиста церемонія сходження Благодатного вогню. У 2020 році через пандемію коронавірусу вона буде проходити без паломників, але при цьому її транслюватимуть на весь світ.