RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Призначили в обхід комісії: ЗМІ розповіли про скандал із заступником генпрокурора Венедиктової

В кінці березня генпрокурор Ірина Венедиктова призначила одним зі своїх заступників Андрія Любовича, на ньому зосередили функції з нагляду за органами досудового слідства - Нацполіціі і ДБР.

Про це повідомляють "Українські новини".

Як зізнавалася сама Венедиктова в інтерв'ю "Українській правді", вона мало знайома з його біографією, головне - що він працював прокурором.

Андрій Любович працював в органах прокуратури, за Порошенка він очолював прокуратуру Донецької області. Він керував слідчим управлінням Дніпропетровської області при Януковичі під керівництвом Пшонки. У прокурорських колах відзначають його вміння вести "особливі" справи - де мова йде про політичних опонентів і їх економічні "подушки". Перед тим, як бути призначеним в офіс Генпрокуратури, місце роботи Любовича - прокуратура Житомирської області, куди він був призначений 6 березня 2020.

З органів прокуратури Любович звільнився в 2017 році. Йому необхідно було пройти конкурс, відбір і атестацію згідно із законами про прокуратуру. Згідно з законами, Генпрокуратура повинна розмістити оголошення на сайті офісу генпрокурора, створити комісію по підбору, а кандидат повинен пройти тестування на знання законодавства, загальні здібності (IQ), співбесіду та стажування в тренінговому центрі. Такі вимоги діють для всіх, хто хоче працювати в органах прокуратури, до вересня 2020.

На запит громадської організації "Інформаційний центр Мародерству.нет" Житомирська прокуратура підтвердила, що Любовича призначено без конкурсів і комісій. Уже через три тижні його перепризначили заступником Генерального прокурора, журналісти припускають, що посада в Житомирській прокуратурі була потрібна як стартовий майданчик. Те, що його було призначенов обхід законодавства, підтверджує і відсутність на сайті Генпрокуратури інформації про роботу Любовича в Житомирській прокуратурі.

Як запевняє Венедиктова, вона відмовилася від кандидатур, які пропонував їй Андрій Єрмак, на тлі скандалу з братом Єрмака, на посаду свого заступника вона вибрала саме Любовича. Як запевняє глава "Мародерству.нет" Олександр Данилюк, в прокурорських колах ходять чутки, що саме особливі справи будуть під контролем Любовича. Він уточнив, що так "витягують з нафталіну особистостей, головна сфера яких - делікатні справи, і прокурори для них на особливому рахунку. Де-юре процесуальне управління виконує наглядові функції за слідчим органом і представництво в суді щодо посадових злочинів чиновників, де-факто, враховуючи досвід Любовича, в результаті між молотом і ковадлом опиняються бізнесмени. Після сплати "подяк" до суду доходять одиниці справ, а за грати потрапляють маргінали, найняті, щоб бути засудженими".