Коронавірус не "помре" влітку: епідеміолог озвучила тривожний прогноз для України

Те, що коронавірус відноситься до респіраторних вірусних інфекцій, не може говорити про те, що влітку не буде циркуляції його збудника.

Європа готується рятувати туризм: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (оновлюється)

Про це розповіла "Апострофу" лікар-епідеміолог Людмила Мухарська.

"Ми бачимо, що всі експерти прогнозують зменшення активності вірусу на літній період і можливу другу хвилю на осінь. Це пов'язано з тим, що COVID-19 відноситься до респіраторних вірусних інфекцій, а для них характерна сезонність: вони активізуються в осінньо-зимовий період і практично сходять нанівець в літній період", - зазначила вона.

За словами лікаря, коронавірус ще не до кінця вивчений і він може мутувати. Зокрема, може утворитися ситуація, при якій восени в світі знову будуть вводити обмежувальні заходи.

Також Мухарська зазначила, що зараз складно робити прогнози щодо виходу з карантину тільки щодо України, так як всі ми перебуваємо в стані пандемії.

"Хоча торговельні зв'язки і транспортне сполучення між країнами призупинено, ми все одно залежимо від ситуації в світі, спираємося на думку експертів глобального масштабу. Наприклад, в Китаї зараз фіксуються тільки завезені випадки. Вони тепер контролюють приїжджих людей дуже ретельно - їх відразу тестують і ізолюють, щоб вони не мали можливості спілкуватися з іншими людьми", - сказала вона.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Україна вийде з карантину до середини літа, але буде ще одна хвиля - лікар-епідеміолог