RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

День праці: історія свята та головні заборони

День праці 1 травня - свято, яке відзначають у багатьох країнах світу.

"Апостроф" розповідає про його історію та головні заборони дня.

В Україні цей день до 2017 року відзначали як День міжнародної солідарності трудящих, потім свято було перейменовано в "День праці".

Це свято з'явилося в 1889 році і було присвячене пам'яті подій перших днів травня 1886 року у Чикаго (США), де відбулася демонстрація з вимогою про введення 8-годинного робочого дня.

Демонстрацію очолював Альберт Парсонс - профспілковий діяч, анархіст - комуніст, який відстоював права афроамериканців. Хода відбулася без кровопролиття, в ній взяли участь десятки тисяч людей.

Однак в наступні дні в зіткненнях з робочими загинули поліцейські, після чого почалися репресії проти профспілкових активістів.

Вісім осіб постали перед судом. Серед них три головних організатора травневого мітингу та п'ять профспілкових активістів.

Сім осіб були засуджені до смертної кари. Кілька людей були повішені, одна людина наклала на себе руки в своїй камері, деякі були помилувані та покинули в'язницю через сім років.

Через три роки після трагічних подій в Чикаго, у 1889 році, конгрес II Інтернаціоналу визнав 1 травня Днем праці.

Цей день пізніше стали відзначати в багатьох країнах світу. Святкування супроводжувалися масовими мітингами, демонстраціями та страйками.

В СРСР першотравневі мітинги мали політичний характеру, на відміну від західних країн, де демонстрації походили на карнавальні дійства.

В Україні перше святкування Дня праці відбулося в 1890 році у Львові (Львівська маївка 1890 року - перша маївка на українських землях). На схід (за річкою Збруч) перші святкування відбулися у 1900 році.

Львівська маївка 1890 року була організована комітетом, створеним у Львові австро-польськими соціал-демократами після визнання першого травня Днем праці та дозволу на щорічні демонстрації трудящих.

Що не можна робити 1 травня

В даний час в Україні діє карантин, в зв'язку з чим масові акції 1 травня неприпустимі. Згідно з постановами КМУ, забороняється перебувати в громадських місцях без масок, ходити групами більш ніж по двоє людей і відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони.

Заборон, пов'язаних з самим Днем праці, не передбачено. Однак по Церковному статуту на 1 травня 2020 року припадають Седмиця друга після Великодня, день Максимівської ікони Божої Матері та день Преподобного Іоанна Солунського і учня преподобного Григорія Декаполіта.

Крім того, це пісний день, тому віруючим варто утриматися від м'яса та продуктів тваринного походження.

Що стосується посівного календаря, то 1 травня - сприятливий день для посадки кущів та дерев. День сприятливий для боротьби зі шкідниками. У той же час садити садово-городні культури небажано.

Як повідомляв "Апостроф", 1 травня 2019 року профспілки провели в Києві акцію у зв'язку зі святкуванням Дня праці.