RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Під Радою провели акцію за очистку економіки від "кишенькових банків", фото

У день голосування за "антиколомойський" закон під Верховною Радою пройшла акція. Активісти виступили з вимогою очистити економіку від т.зв. "кишенькових банків", створених з метою легалізації незаконних доходів і проведення фінансових угод за злочинними схемами.

Про це розповів в Facebook політолог Андрій Золотарьов, передають "Українські новини".

Присутні стверджують: перш за все мова йде про такі банки, як "Акордбанк", "РВС Банк", "Місто Банк", "Банк Альянс" та ін.

"Взяти хоча б "РВС Банк". Він був створений в кінці серпня 2015 року на базі неплатоспроможного "Омега банку", а вже у вересні 2015 НБУ встановив, що він підлягає ліквідації! Однак суд заблокував це рішення. Як наслідок - в відношенні "РВС Банку" неодноразово фіксувалася незаконна діяльність, що завдає значної шкоди економіці країни. І ніхто не поніс за це відповідальності", - підкреслюють активісти.

Як приклад вони наводять ситуацію, що виникла в квітні 2020 року - після того, як суд відмовив банку в заяві про забезпечення позову про скасування штрафу в 3 млн гривень, накладеного на нього НБУ в березні серед іншого за "неналежне запобігання легалізації кримінальних доходів / фінансування тероризму".

"У липні 2019 цей банк своєчасно не повідомив про операції з ОВДП на суму понад 100 млн гривень. А трохи раніше - в квітні - НБУ оштрафував його на 3 млн гривень за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу. І взагалі НБУ штрафує установу вже цілих 2 роки, що однозначно свідчить про те, що вона знаходиться на межі банкрутства", - підкреслюють активісти.

При цьому вони відзначають: прийняття закону дозволяє відносити подібні "РВС Банку" установи, у яких обсяг регулятивного капіталу складає 50% і менше, до неплатоспроможних - "А у все того ж "РВС Банку" цей капітал нестабільний, оскільки основне джерело його формування - заставне майно. А основні об'єкти майна взагалі знаходяться в судах".

"Країна потребує очищення від "кишенькових банків", буквально вбивають нашу економіку. І цей закон дозволить нарешті повноцінно запустити реформу банківського сектору", - підсумовують активісти.