RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

​Під Дніпром розгорівся гучний скандал через російську мову в школі: з'явилися подробиці

В одній зі шкіл міста Кривий Ріг педагогічна рада вирішила зобов'язати дітей вивчати російську мову.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Радіо Свобода".

Такий предмет введуть для учнів 5-11 класів. Але 11-класникам пропонують вивчати російську факультативно.

Однак представники батьківського комітету заявили, що не всі батьки згодні з таким нововведенням. Також проти частина вчителів. Тим часом в адміністрації школи заявляють, що батьків опитували і більшість була "за", але через незгодних це питання ще обмірковують.

Думка батьків учнів

За словами мами учня, який перейшов в 11 клас, Вікторії Рудник, введення російської мови в навчальну програму стартувало ще в квітні. Думку батьків, які проти, не врахували.

Урок російської мови поставили замість німецької, як іноземну. Саме цей факт обурив батьків. Деякі навіть написали звернення до дирекції школи.

"Вчителям ці плани дали за дві доби до педради, сказали, щоб всі вибирали російську мову. І все. Батькам розповідають, що буде краще, буде легше. Але не всі батьки хочуть, багато написав заяви, що хочуть німецьку. Батьки 11-класників , коли дізналися, що російська буде факультативом, написали заяви, щоб нам поставили українську або англійську, тому що їх здавати на ЗНО. Нам кажуть: "це факультатив, хочете - не ходіть". Я їм задала питання: це ж фінансується з бюджету, вчитель отримуватиме зарплату за російську, а ми, батьки, будемо змушені наймати репетиторів на українську?" - зазначила Вікторія Рудник.

Вчителька інформатики і мама дитини, яка навчається в 90-й школі, Людмила Легка зазначила, що їй також не подобається ця ідея. Їм радили вивчення російської мови як більш легкого другої іноземної. Але на її думку, це не кращий варіант.

Деякі батьки заявляли, що російську діти знають на достатньому рівні, а вивчення німецької їм знадобиться більше. Адже цю мову вивчити вдома набагато складніше.

Що говорить адміністрація школи

У той же час дирекція школи підкреслила, що їхній навчальний заклад двомовний - мови освітнього процесу українська і російська. Перехід на українськиу триває три роки і з 1 вересня 2020 року всі класи будуть навчатися українською.

У департаменті освіти і науки облдержадміністрації відзначили, що такі питання вирішуються адміністрацією школи.

Як повідомляв "Апостроф", в одній зі шкіл Києва дітей нібито навчали російською мовою, пояснивши це тим, що вони українською не зрозуміють термінології.