RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

День Олени та Костянтина: історія свята, головні традиції і заборони

3 червня православні відзначають День рівноапостольних царя Костянтина і матері його цариці Олени.

"Апостроф" розповідає про історію свята, а також про його традиції.

Історія Дня Олени та Костянтина

Святий імператор Костянтин Великий був сином цезаря Констанція Хлора, який правив Галлією і Британією і був співправителем імператора Західної частини Римської імперії. Цариця Олена, мати імператора Костянтина, була християнкою.

Костянтин по-справжньому поважав християнську релігію і з цієї причини його батько не переслідував християн у керованих ним країнах.

Після смерті Констанція Хлора Костянтин став імператором Галлії та Британії, де проголосив свободу віросповідання християнської віри. За це його ненавиділи інші імператори і хотіли вбити, проте Костянтин випередив їх і в ході військових операцій розбив всіх своїх супротивників.

Завдяки Олені і Костянтину були знайдені Гроб Господній, Животворящий Хрест та інші реліквії.

Традиції і прикмети в День Олени та Костянтина

У цей день наші пращури починали сіяти льон і робили спеціальні обряди для його гарного врожаю. З кожної жінки в селі збирали по парі печених курячих яєць і клали їх у мішок з насінням. Коли чоловіки їздили на посів льону, насамперед вони снідали і додому привозили лише шкаралупу.

Вважалося, що сіяч мусив печені яйця підкинути якомога вище - для високого зросту льону. Крім того, в це свято приділяли багато уваги і огіркам, примовляючи: "Олені - льон, Костянтину - огірки".

Чого не можна робити в День Олени та Костянтина

В цей день було заборонено заплітати коси. Дівчата повинні були ходити простоволосими, щоб волосся було красивим і довгими.

Також заборонялося пліткувати, лаятися і вступати в конфлікти.

Нагадаємо, що в Україні в неділю, 7 червня, православні відзначатимуть Святу Трійцю.