RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

МОУ має намір поставляти бронежилети з поліетилену в зону ООС - документи

Національний університет оборони України ім. Черняхівського перевірив матеріали двох бронежилетів різних матеріалів та виробників на вологостійкість. Перший бронежилет - з арамідної тканини, останні 5 років використовувався Міноборони, другий - з м’яким балістичним пакетом (зверх високомолекулярний поліетилен), використовувався Нацполіцією.

Про це йдеться у документах університету, що опинилися у розпорядженні "Апострофу".

Університет виявив, що бронежилети з поліетилену стають непридатними після дощу - м’які балістичні пакети повинні бути термостійкими та не пропускати вологу.

Первинний огляд матеріалів показав, що за 5 років експлуатації бронежилет з поліетилену втратив свою протиуламкову стійкість, сьогодні вона менше норми Міноборони, отже використовувати його вкрай небезпечно.

Другим етапом перевірки було занурення бронежилетів у воду на 60 хвилин, і сушіння в умовах, наближених до реальності. Завдання випробування - зрозуміти, чи не втрачають бронежилети захисні властивості під впливом дощу.

З'ясувалось, що волога на властивості арамідного пакету не впливає, за 8 годин він відновлюється, а тканина збільшила протиуламкову стійкість, що надійно захищає від осколків. Щодо другого бронежилета - волога, що потрапляє поміж каландрованих плівок при сушінні перетворюється в пар, підриває плівку, руйнує клей, що призводить до руйнування полотна та втрату балістичних властивостей.

Тобто, волога для нього шкідлива, за ніч висохнути бронежилет не встигає і втрачає стійкість та балістичні властивості, тобто після сильного дощу стає непридатним у використанні. Для використання у зоні ООС бронежилет не підходить, не буде захищати навіть від уламків.

Вказано, що м’який балістичний пакет з СВМПЕ – зверх високомолекулярні поліетиленові волокна, склеєні між собою та каландровані з обох сторін в поліетиленову плівку. Дані бронежилети використовує Нацполіція. Пластини в бронежилеті "Корсар М3с - 1-4" виготовлені з арамідної тканини з 18 прошарками, є термостійким, не піддається впливу вологи. Дані бронежилети використовуються в ООС. Результати випробувань передано виробникам. ТЕМП-3000 звернувся до міністра оборони з проханням врахувати дослідження при підготовці технічних вимог до бронежилетів в майбутньому.

"Для м’яких балістичних пакетів які використовуються в бойових умовах потрібні матеріали з вологотривкими характеристиками, оскільки навіть при герметичній упаковці балістичного пакета в бойових умовах герметизація може бути пошкоджена та волога не повинна впливати на матеріал з якого він виконаний. Також м’які балістичні пакети повинні бути термостійкими, оскільки медична статистика МОУвказую на опіки військових після обстрілів в зоні АТО, ООС", - зазначено в листі.

"Коли ти виробник бронежилетів, і твій бронежилет потрапить під дощ та пропустить кулю - вважаю таке неприпустимим. Щасливий, що ми використовуємо лише арамідну тканину. Дані дослідження надважливі для мене, як виробника, і для країни в цілому. Сподіваюсь, не тільки я зверну на нього увагу", - прокоментував Юрій Євтушенко, засновник ТЕМП-3000.