RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Батьківська субота: як правильно провести цей день

Православна церква 6 червня відзначає Троїцьку батьківську суботу.

У церковному календарі є дві батьківські суботи (обидві перед початком постів).

Перша відзначається за два тижні до початку Великого посту, а друга - так звана Троїцька поминальна субота, що відзначається напередодні свята Трійці перед початком Апостольського посту.

Цього року Троїцька субота випадає на 6 червня. Це день, коли потрібно пом'янути своїх батьків, бабусь, дідусів та інших родичів, а з ними і всіх покійних.

Згідно з церковною традицією, на п'ятдесятий день після воскресіння Христа на його учнів зійшов Святий Дух, завершивши тим самим створення церкви, покликаної допомогти спасінню людини. Але оскільки спасіння було обіцяно Христом не тільки живим, але й мертвим (тому церква називає їх не "померлими", а "покійними", тобто здатними прокинутися), напередодні свята Трійці стали молитися за тих, хто залишив цей світ.

Хоча цей день і носить назву "батьківської" суботи, але згадувати в молитвах варто всіх спочилих православних.

У Троїцьку батьківську суботу важливіше прийти не на кладовище, а в храм, або помолитися вдома.

Що можна та чого не можна в Троїцьку суботу

Служби, пов'язані з Троїцької суботою, починаються ввечері у п'ятницю з великої панахиди, а в суботу вранці служать заупокійну Божественну літургію, під час якої поминають покійних православних.

Віруючі під час цієї панахиди здійснюють клопотання за покійних та можуть подавати записки за упокій з іменами покійних близьких і взагалі всіх, чия посмертна доля небайдужа.

Ще одна традиція Троїцької батьківської суботи - принесення в храм пісних продуктів на загальний стіл, за яким після служби парафіяни будуть поминати покійних.

Найважливіше в Троїцьку суботу - це молитва про всіх покійних православних.

Священослужителі зазначають, що відвідуючи кладовище в цей день, не потрібно хреститися на фотографії, монументи або пам'ятники, якщо тільки на них не зображені православні хрести. Також не потрібно залишати на могилі чарку з горілкою, хліб та будь-які частування, вживати біля могил алкоголь. Поминальну трапезу по своїм померлим рідним та близьким краще організувати вдома, після відвідин кладовища.

Детальніше про прикмети, заборони та традиції батьківської суботи читайте в матеріалі "Апострофа": Батьківська субота 2020: прикмети, заборони і традиції.