RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

ЗСУ отримали потужний безпілотник: з'явилися характеристики і фото

На озброєння Збройних сил України передали перший модернізований безпілотник SPECTATOR-M1, який призначений для розвідки місцевості і може бути використаний для моніторингу територій, в тому числі в зоні проведення ООС.

Про це повідомили на сайті ДК "Укроборонпрому".

ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова, яке входить до складу концерну, на замовлення Міноборони виконало поставку безпілотного авіаційного комплексу SPECTATOR-M1.

"Це перша поставка Збройним силам України безпілотного авіаційного комплексу цієї модифікації. SPECTATOR-M1 – наша спільна розробка разом із науковцями Національного технічного університету України "КПІ", у цій модифікації підсилено основні переваги попередніх моделей – відмінна аеродинаміка, малопомітність, захищеність від систем радіоелектронної боротьби. Закінчувати роботи над комплексом довелося під час карантину, але ми, попри все, виконали свої зобов’язання перед Міністерством оборони", – заявив голова правління "Меридіану" В’ячеслав Проценко.

Безпілотник призначений для розвідки місцевості і може бути використаних для моніторингу державного кордону, пошуково-рятувальних операцій, моніторингу водних та лісовий масивів.

"Завдяки вдалій аеродинаміці один такий безпілотник може знаходиться в повітрі понад дві годин та охоплювати зону радіусом до 30 км. Повторний запуск БПЛА займає до 10 хвилин і не потребує спеціальних злітних майданчиків чи додаткового аеродромного устаткування для експлуатації", - йдеться в повідомленні.

SPECTATOR-M1 пройшов випробування і був прийнятий на озброєння ЗСУ у червні 2019 року. Попередні модифікації цього безпілотника поставляються Міноборони та Держприкордонслужбі з 2015 року.

Нагадаємо, раніше Науково-виробниче підприємство "Атлон-Авіа" продемонструвало новий безпілотний комплекс з баражуючим боєприпасом під назвою "Тихий грім" (Silent Thunder).

Також про виробництво військової техніки в Україні читайте в матеріалі "Апострофа":Виробництво бронетехніки в Україні знаходиться в ступорі, всі терміни зірвані - Сергій Згурець.