RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Потрапили в залежність: Філарет назвав головну помилку при створенні ПЦУ

Українська церква могла отримати Томос про автокефалію, не потрапляючи у залежність від Константинополя, а тому ПЦУ не можна вважати незалежною українською церквою.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів Почесний патріарх ПЦУ Філарет.

За словами екс-очільника ліквідованої УПЦ Київського Патріархату, отриманий документ ставить об'єднану ПЦУ в залежність від Вселенського патріархату.

"Можна було надати Томос і без залежності від Константинопольського Патріархату. І ми на такий Томос і розраховували. Але для того, щоб був Томос повністю незалежний від іншої церкви, треба було надати його не митрополії, а патріархату. Чому так? Тому що патріархат не може бути у складі іншого патріархату, а митрополія може бути", - зазначив патріарх.

Як пояснив Філарет, Українська Православна Церква Московського Патріархату – митрополія. Вона має самостійність, але знаходиться в залежності від Московського Патріархату. Так само і Константинопольський Патріарх не хотів, щоб українська церква була патріархатом. Тоді б вона була повністю незалежна. А так він хотів, щоб вона була залежною від нього.

"Від нас (Константинопольський Патріарх - "Апостроф") вимагав, саме вимагав, щоб ми відмовились від патріархату і щоб я, як патріарх, не висував свою кандидатуру бути обраним предстоятелем цієї вже об’єднаної церкви. Здавалося б, яка його справа до того, хто буде предстоятелем церкви? Але для нього це не байдуже. Якщо патріарх буде предстоятелем, значить буде патріархат, а якщо є патріархат, то він буде повністю незалежним від Константинопольського Патріарха", - пояснив патріарх Філарет.

За його словами, від статусу патріархату відмовилися, оскільки була домовленість з президентом і з усіма архієреями, з Епіфанієм (голова ПЦУ, - "Апостроф"), що в Україні погоджуються на митрополію для отримання Томосу, але Українська церква залишається патріархатом і в середині України як був Київський Патріархат, так і залишається. І керує цим патріархатом – патріарх.

"Тепер митрополит Епіфаній каже, що ми ж нічого не підписували. Так, не підписували. Але ж ми архієреї повинні довіряти один одному. Якщо ми говоримо одне, а робимо інше, то які ж ми православні архієреї? Коли йшла мова про надання Томосу за часів президенства Віктора Ющенко, то нам прямо поставили умови: щоб ми стали частиною Константинопольського Патріархату. Такою ж частиною, як Критська церква. Ось і нам казали: ви, Українська церква, на подобу Критської церкви, повинні бути частиною Константинопольського Патріархату. Ми тоді категорично відмовились від цього. Нам такої залежності не треба", - резюмував патріарх Філарет.

Більше детально про те, хто написав заяву в ДБР на екс-президента Порошенка, якими є відносини між УПЦ КП та ПЦУ та чи справді ПЦУ можна вважати незалежною українською церквою, йдеться в матеріалі "Апострофа": "Ми будемо вимагати новий Томос - Патріарх Філарет".