RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Можлива нова пандемія: у тварин виявили вірус, здатний атакувати людей

Вчені виявили у свиней новий вірус грипу, що отримав назву G4, який також може передаватися людині. Вірус містить суміш генетичного матеріалу кількох штамів, включаючи включаючи штам H1N1 від пандемії 2009 року, в результаті якої в одних лише США загинули 12 тисяч осіб. У людей немає імунітету до нового вірусу, хоча він, схоже, поки що передається з помірною швидкістю.

Докладний звіт про дослідження опублікований в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У період з 2011 до 2018 року команда проаналізувала майже 30 тисяч носових мазків, взятих у свиней на 10 різних бойнях в різних провінціях Китаю. Вчені виявили 179 вірусів свинячого грипу, причому переважна більшість з них - вірус G4.

"Рівень вірус G4 різко збільшився з 2016 року і його генотип переважає в більшості зразків", - йдеться в статті.

Дослідники також відзначають, що вірус має "всі основні ознаки високої пристосованості до зараження людей" і тому повинен перебувати під посиленим наглядом.

Вчені вважають, що через підвищений рівень інфікування людини через контакт зі свинями значно зростає можливість "адаптації вірусу до організму людини", і, отже, виникає проблема можливої пандемічної спалаху вірусної інфекції".

Мелінда Росталь, ветеринар-епідеміолог і експерт з зоозон зазначила, що поки весь світ бореться з коронавірусом, загроза виникнення пандемії якогось іншого вірусу нікуди не зникла.

"Ми так і не дізнаємося, що пандемія почалася, поки не стане занадто пізно. Результати роботи повинні бути перевірені ще раз іншими фахівцями, щоб ми своєчасно підготувалися до можливих проблем", - заявила вона.

Як повідомляв "Апостроф", в переліку американського Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC) з'явилися нові симптоми коронавірусу, серед яких - нежить і діарея.