RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Свято 18 липня: традиції і прикмети в Афанасьєв день

18 липня, в суботу, святкують Афанасьєв день - день преподобного Афанасія Афонського, який народився в Трапезунді й досить рано залишився сиротою.

У церкві 18 липня відзначають день преподобного Афанасія Афонського, який народився в Трапезунді і досить рано залишився сиротою. Його вихованням зайнялася одна черниця, і Афанасій (Панас) настільки полюбив її, що прагнув у всьому наслідувати. Особливо це стосувалося чернечого життя, молитов, постів. Він зважується на подвиг безмовності та поселяється в затишному місці неподалік монастиря. Часто самітнику доводилося боротися з бісами, які намагалися розворушити в ньому почуття ненависті до навколишнього світу. І одного разу Панас практично піддався сумнівам, але вирішив рівно один рік витерпіти, а потім скоритися волі Божій. Раптово в останній день з неба пролилося яскраве світло, і гріховні помисли Афанасія розсіялися в ту ж мить. Після цього в його келію стали приходити паломники, які хотіли звернутися за допомогою чи порадою. Переказ свідчить, що до Афанасія кілька разів являлася навіть сама Богородиця.

Про традиції, прикмети і обрядах розповідає видання "То є Львів".

Раніше саме на Опанаса відзначали свято Місяця і проводили обряди, пов’язані з цим небесним світилом. Вважалося, що місяць святкує свій день народження саме 18 липня. Увечері в цей день спостерігали за місяцем, вважалося, що якщо він грає, перебігає з місця на місце, або змінює свій колір і ховається за хмари, то треба чекати хорошого врожаю. Якщо місяць світить ясно, осінь буде сухою і теплою.

Прикмети на 18 липня

- Якщо місяць видно на небі, то можна очікувати хорошого врожаю

- Жовті хмари - ознака того, що скоро дощ почнеться

- Місяць здається туманним і великим - найближчим часом погода зіпсується

- Місяць, навпаки, білий і блискучий - це прикмета, яка віщує холодну погоду, але без дощів.

- Зелений місяць 18 липня - чекай опадів зовсім скоро.

Традиції в 18 липня

Якщо Івана Купала (7 липня) і Петров день (12 липня) вважаються святами сонця, то Афанасьєв день - святом місяця.

Увечері наші предки виходили на вулицю і дивилися на місяць. Якщо місяць "грає", то урожай буде хорошим. День вважався чоловічим святом місяці. Коли стемніє, люди похилого віку виводили молодих хлопців на вулицю "дивитися, як грає місяць, сили чоловічі збирати". Дивлячись на місяць, люди просили подарувати їм здоров’я, щастя і благополуччя.

У цей день прийнято проводити обряди на місяць. Якщо він знаходиться в стадії росту, то читають замовляння для залучення любові і грошей в своє життя. На спадному місяці зазвичай знімають порчу і очищають організм. В повний місяць можна провести ритуал на виконання заповітного бажання.

Як писав "Апостроф", 17 липня відзначають день святого Андрія Боголюбського - великого князя, який за життя сприяв поширенню християнської віри, створив понад 30 храмів і встановив свято Покрова Богородиці в православній церкві. Також 17 липня в народі відоме як Наливи, оскільки до цього часу на полях виростали озимі культури. В цей день шанували овес, а за погодою судили про майбутній урожай.