RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

ВАКС не має права розглядати справу Бахматюка - висновок Інституту Корецького

НАБУ і САП не наділені правом оскаржити ухвалу судді Печерського райсуду про скасування постанови про відновлення провадження проти глави "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка.

Про це йдеться у висновку Ради науково-правових експертиз при Інституті держави і права ім. М. Корецького Національної академії наук України, пише "ДС".

Йдеться про експертизу щодо тлумачення законодавства, проведеної відповідно до Закону "Про наукову і науково-технічну експертизу" на запит "Юридичної компанії "КАПІТАЛ".

Експертові інституту ім. Корецького задали питання - чи має повноваження Апеляційна палата ВАКС розглядати і приймати рішення по суті апеляційних скарг НАБУ і САП на постанову слідчого судді Печерського райсуду від 05.06.2020 у справі №757 / 22567/20-к.

"З огляду на, що постанова слідчого судді Печерського райсуду Києва від 05.06.2020 року у справі № 757/22567/20-к згідно ч.3 ст.307 КПК оскарженню не підлягає, а також що НАБУ і САП як органи, включаючи їх посадових і службових осіб, які не є суб'єктами правовідносин спору, який розглядався в рамках розгляду справи, то НАБУ і САП не наділені правом оскаржити ухвалу судді в будь-яку апеляційну інстанцію, в тому числі і до апеляційної палати ВАКС".

Експерт інституту М. І. Сірий зазначив, що "Апеляційна палата ВАКС не має повноважень розглядати і приймати рішення по суті апеляцій НАБУ і САП на постанову слідчого судді райсуду від 05.06.2020 по справі № 757/22567/20-к".

8 липня на засіданні антикорупційного комітету ВРУ у справі VAB Банку, представники НАБУ і САП відмовилися виконувати постанову Печерського райсуду, повідомивши, що подали апеляційну скаргу до Апеляційної палати ВАКС.

У червні Печерський райсуд скасував незаконну постанову колишнього заступника генпрокурора Віталія Касько про відкриття провадження щодо власника "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка. У рішенні суду йдеться про постанову, яка забороняє відновлення справи про рефінансування VAB Банку, закритою за відсутністю складу злочину. 25 червня ОГП виконав рішення суду і скасував постанову в справі про рефінансування VAB банку. Крапку в справі повинна була б поставити САП. Станом на 17 липня САП рішення не виконала. Крім того, НАБУ викритого в корупції Ситника також відмовилося виконати рішення суду.

Справу проти колишнього заступника голови НБУ Олександра Писарука і власника VAB банку Олега Бахматюка було відкрито через нібито нецільове використання рефінансування НБУ в 2014 році. Висновки експертиз ФГВ і заяви НБУ підтверджують, що кошти рефінансування отримали вкладники банку. Олег Бахматюк запропонував повернути в бюджет 8 млрд, однак відповіді від НБУ не отримав.

Інститут держави і права ім. Корецького НАН України - провідна науково-дослідна установа юридичного профілю в Україні. Заснований в 1949 році. Пріоритетні напрямки досліджень Інституту: проблеми права в Україні; проблеми демократизації суспільства, реалізація прав і свобод людини. Інститут є головною установою країни з проблем теоретичної основи вдосконалення законодавства України.