RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Археологи знайшли в вигрібних ямах цікаві артефакти часів Візантійської імперії

Команда ізраїльських археологів виявила нові переконливі докази помітного економічного спаду на околицях Візантійської імперії, який стався після великої пандемії в середині VI століття нашої ери.

Про це повідомляє PNAS.

Незвичайне дослідження було проведено в центрі посушливої пустелі Негев, воно показало, що 1500 років тому там розташовувався центр виноградарства.

Дивно, але археологічні свідчення були знайдені в вигрібних ямах того періоду. Вченим вдалося витягти з них близько 11 тисяч насіння і кісточок різних рослин, в основному винограду, пшениці і ячменю.

Півтори тисячі років тому тут розташовувалася околиця Візантійської імперії, яка переживала свій розквіт. Дослідження довело, що в сучасній пустелі Негев в той період часу клімат був набагато більш вологим і помірним. Тут часто йшли дощі, що дозволяло місцевим жителям успішно займатися рослинництвом.

Аналіз виноградних кісточок допоміг вивчити економіку регіону. Їх дуже багато, що доводить, що виноград вирощували тут же і робили вино. Перевозили його, як правило, в "фірмових" амфорах, які раніше археологи знаходили в багатьох країнах.

"Уявіть, що ви древній фермер, у вас є ділянка землі, якої достатньо, щоб прогодувати свою сім'ю, - каже Даніель Фукс з Бар-Іланського університету. - У більшості випадків ви станете вирощувати зернові культури, такі як пшениця і ячмінь, бо так найпростіше отримати хліб. У менших обсягах, тільки для потреб своєї сім'ї, ви будете вирощувати виноград, бобові культури, овочі і фрукти. Але одного разу ви розумієте, що можете продати на експорт відмінне вино і заробити не тільки на хліб, а й на все інше".

Ізраїльські вчені вважають, що стародавні сміттєві ями в пустелі Негев чітко вказують на зв'язок похолодання клімату і пандемії чуми з економічним крахом місцевих хліборобів, оскільки вони збігаються за часовими рамками. Ймовірно, виноградники почали гинути. Високою була і смертність людей від чуми, що могло призвести до дефіциту робочих. Все це вкупі призвело до того, що Візантія почала втрачати свою могутність.

Як повідомляв "Апостроф", в Одеській області під час розкопок студенти знайшли неушкоджену пляшку часів Османської імперії.