RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Помер нобелівський лауреат Джон Х'юм: що зробило його відомим

Сьогодні, 3 серпня, у заходів Джон Х'юм, лауреат Нобелівської премії миру, удостоєний її в 1998 році за великий внесок в припинення конфлікту в Північній Ірландії.

Про це пише "Радіо Свобода".

Премію вручили Х'юму і його колезі за мирними переговорами Девіду Трімблу, колишньому лідеру Ольстерской юніоністської партії.

Останнім часом Джон Х'юм страждав деменцією. Він помер у 83 роки.

Закінчивши Ірландський національний університет, він отримав ступінь магістра мистецтв. Пізніше став членом-засновником Кредитної спілки. У 1969 році його обрали в парламент Північної Ірландії і через рік зі своїми однодумцями він заснував католицьку Соціал-демократичну і ліберальну партію. У 1979 році став представником Північної Ірландії в Європейському парламенті і тоді ж очолив СДЛП.

Джон Х'юм брав участь в підписанні Англо-ірландського угоди 1985 року, згідно з якою Дублін отримував статус офіційного консультанта при вирішенні питань, пов'язаних з Північною Ірландією. У 1998 році Х'юм брав участь в підписанні белфастської Угоди Страсної п'ятниці (між Белфастом, Дубліном і Лондоном) - про мирне врегулювання кровопролитного північноірландського конфлікту, що тривав три десятиліття. Жертвами конфлікту стали 3600 осіб. У 2004 році Джон Х'юм вирішив піти з політики.

Віддаючи данину пам'яті Джону Х'юму, колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер назвав його "політичним титаном, визионером, який відмовлявся вірити, що майбутнє має уподібнитися минулому". Блер був одним з розробників Угоди Страсної п'ятниці.

Джон Х'юм Фото: Paul McErlane / Reuters

Ірландський прем'єр Микал Мартін заявив, що "неможливо точно оцінити масштаб і значення життя Джона Х'юма. Він був однією з найвидатніших постатей ірландської суспільного життя за останні сто років. Його провідчество і наполегливість врятували його країну".

Перший міністр Північної Ірландії Арлен Фостер, лідер пробританської Демократичної юніоністської партії, назвала Х'юма "велетнем ірландського націоналізму".

"У наші найтемніші часи він визнав, що насильство штовхає до помилкового вибору, і наполегливо домагався утвердження демократичної політики", - сказала Фостер.

Як писав "Апостроф", у віці 98 років помер актор Карл Райнер , який зіграв моторного старого Соула в фільмах "Одинадцять ...", "Дванадцять ..." і "Тринадцять друзів Оушена".