RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Знищено запаси зерна, люди мріють про втечу: Бейрут охопив хаос після потужного вибуху - Bloomberg

Вибух в порту Бейрута (Ліван), де загинули десятки людей, негативно вплинув на рівень життя ліванців на тлі пандемії коронавірусу і карантину і викликав хаос.

Про це повідомляє Bloomberg.

Економічна криза в Лівані

Карантин для контролю пандемії коронавірусу завдав удару по бізнесу, посиливши банківську кризу, через яку більшість ліванців не змогли отримати доступ до своїх заощаджень або позик. Уряд збанкрутував, веде переговори з Міжнародним валютним фондом про фінансову допомогу і практично не функціонує. Потім стався катастрофічний вибух у вівторок, який вибухнув в районі столичного порту, розтрощивши все до цього.

"Ми вже шкутильгали, виживаючи крок за кроком, але тепер нас збили з ніг, - сказав власник м'ясної крамниці Тоні Іямі між прибиранням сміття, - якщо наші чиновники не прокинуться, ми вже знищені, але якщо вони не усвідомлюють, що відбувається зараз, ця нація приречена".

Вибух стався в найгірший час для Лівану, який переживає найглибшу політичну та фінансову кризу з тих пір, як закінчилася 15-річна громадянська війна (1990 рік- "Апостроф").

Щоденні відключення електроенергії тривають останні години, а на вулицях сміття залишається без збору. Обвал валюти підняв інфляцію вище 50%, що призвело до стирання заощаджень.

Вибух вивів з ладу провідний порт країни і знищив основні зернові бункери, завдяки чому ціни ростуть у міру порушення ланцюжків постачань. Тижні протесту, що почалися в жовтні проти кумівства і корупції, переросли в безнадійність, так як все більше ліванців прагнуть слідувати за попередніми поколіннями і емігрувати.

Ліван звернувся по міжнародну допомогу, так як зростає занепокоєння з приводу нестачі в країні, яка сильно залежить від імпорту. Франція, Німеччина та інші запропонували медичну допомогу і допомогу в проведенні рятувальних операцій. Будь-яка допомога може бути гуманітарною або спрямована на конкретні сектори, такі як охорона здоров'я.

Переговори з МВФ зайшли в глухий кут, оскільки стало ясно, що політики і банкіри не можуть домовитися навіть про розміри фінансових втрат, не кажучи вже про те, хто повинен за них платити. Уряд втратив ключових радників і офіційних осіб, а міністр закордонних справ пішов у відставку, розчарований тим, що політичні еліти були занадто зайняті захистом своїх інтересів, щоб зробити кроки, необхідні потенційними кредиторами для порятунку економіки від руйнування.

Наслідки вибуху

Райони за портом Бейрута були одними з наймодніших в політично неспокійному місті, сумнозвісному своїм нічним життям. Геммайзе, Мар Михайло і Сайф, заповнені барами, ресторанами та бутиками, а також житловими багатоквартирними будинками, колись пульсували сумішшю модних гуляк і давніх жителів. За межами самого порту, де прогримів вибух, ці старі квартали опинилися в числі найбільш постраждалих.

Приголомшені співробітники підняли розбиті листи металу і скла в середу, коли добровольці, озброєні мітлами, спустилися по околицях, щоб допомогти з прибиранням. Добровольці ливанського продовольчого банку роздавали воду і бутерброди, в той час як машини швидкої допомоги мчали вулицями, щоб забрати поранених, які все ще знаходяться в пастці.

Міністр економіки країни Рауль Нехме заявив, що зерно, що зберігалося в порту, зіпсовано і не придатне для використання.

При цьому він запевнив, що в Лівані досить пшениці для задоволення поточних потреб. Нехме додав, що Ліван збільшить імпорт зерна.

Чому в Бейруті прогримів вибух

Команда фахівців з Шеффілдського університету (Велика Британія) проаналізувала відеозаписи вибуху і розрахувала, що сила детонації, ймовірно, еквівалентна 1000 - 1500 тонн тротилу. Дослідники відзначили, що це приблизний еквівалент 10% вибухової потужності атомної бомби, скинутої на Хіросіму в серпні 1945 року.

Професор Енді Тіас, який керував розрахунками, зазначив: "Це, безумовно, один з найпотужніших неядерних вибухів в історії".

У службі безпеки Лівану вважають, що "вибух стався під час зварювання дверей". Іскра спочатку підпалила феєрверки, які зберігалися на складі, що, в свою чергу, стало причиною вибуху 2750 тонн аміачної селітри.

За останніми даними, число загиблих в результаті вибуху в порту Бейрута зросло до 137 осіб, понад 5 тис. отримали поранення.

Нагадаємо, 4 серпня в Бейруті (Ліван) близько порту відбулося відразу кілька вибухів . Гуркіт від них було чути на відстані 20 кілометрів від міста. Вибух стався в місці розміщення складів в порту Бейрута.

В уряді Лівану повідомили, що потужний вибух в Бейруті викликали 2750 тонн аміачної селітри, що протягом шести років зберігалися в столичному порту без належних заходів безпеки.